Oljegigant har hatt korrekte analyser av global oppvarming i 50 år

OLJESELSKAPET EXXON SATT på 1970-tallet på analyser som med oppsiktsvekkende nøyaktighet forutså hvordan den globale oppvarmingen ville stige i takt med utslipp av klimagasser fra forbrenningen av olje og gass. Det viser ny forskning publisert i tidsskriftet Science. Exxons framskrivinger av temperaturen var både på linje med og minst like avanserte som akademiske modeller, og med fasit i hånd – en oppvarming som ikke kan sammenliknes med noen klimaendringer på Jorden på millioner av år – svært korrekt. 

Det er tidligere kjent at det multinasjonale oljeselskapet med hovedkvarter i Texas ikke bare holdt kunnskapen for seg selv, men gjorde sitt ytterste for å så tvil om uavhengig forskning om oljeforbrukets klimamessige konsekvenser, og angripe tiltak for å bremse forbruket og oppvarmingen.

En vitenskapelig etat underlagt det amerikanske Handelsdepartementet kom i natt med en rapport som slår fast at 2022 var en av de fem eller seks varmeste årene som er registrert, på tross av det forbigående, nedkjølende værfenomenet La Nina. The Guardian/AP News

ETTERRETNINGSTJENESTEN sier den ga PST fortløpende oppdateringer om at et skandinavisk terrorangrep var under oppseiling, og heller ikke la noen begrensninger på deling av informasjon med Oslo-politiet, i forkant av Pride-skytingen i fjor sommer. Det ble i går kjent at etterretningen, via en undercover-operasjon, fikk et varsel om et terrorangrep seks uker før Zaniar Matapour gikk til angrep i Oslo sentrum 25. juni i fj...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.