Nyhetssveip langfredag: Ted Cruz angripes med sexrykter og Israel beklager soldat-henrettelse

(Faksimile: National Enquirer)

Lang fredag, passe langt nyhetsbrev:

 

Dødsmarkenes gjenbruk
Det tok nesten 21 år fra Radovan Karadžić (70) første gang ble siktet for etnisk rensning av bosniske muslimer, men i går ble slakteren fra Srebrenica omsider dømt etter ti tiltalepunkter for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten – til 40 års fengsel. I tillegg til nedslaktingen av flere enn 8000 mennesker iSrebrenica i 11.-13. juli 1995 – den verste krigsforbrytelsen siden andre verdenskrig – holdes den tidligere selverklærte presidenten blant annet ansvarlig for serbernes tre år lange beleiring og angrep i Sarajevo som kostet ti tusen mennesker livet. Dommen i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia falt åtte år etter at Karadžić ble pågrepet med sin falske identitet som healer, seksualterapaut og foreleser i alternativ medisin i Beograd.

The Guardians utenriksredaktør plasserer dommen i 2016 slik: «Det er bare to tiår siden folkemord sist ble begått på europeisk jord, et ukomfortabelt minne som i stor grad har blitt begravd, på et kontinent som nå iherdig prøver å stanse flyktninger fra mer nylige massemord. Europas dødsmarker er nå improviserte leire for syriske flyktninger. Hukommelsestapet om kontinentets kapasitet for nedslakting vil bli brutt gjennom torsdagens dom i Haag».

 

Terror-oppdatering
Både i Tyskland, Frankrike og Belgia er det torsdag og fredag gjort pågripelser av personer som er direkte og indirekte knyttet til nettverket bak terrorangrepene i Brüssel og/eller Paris. Fransk politi hevder også å ha avverget konkrete terrorplaner som var kommet langt. Parallellt med fryktspredningen i Europa er IS på vikende front militært i Syria. I Belgia har både innenriksministeren og justisministeren sagt seg villige til å gå av etter den manglende avvergingen i Brüssel.

 

Hemmelig rettsprosess mot journalister
Rundt to hundre demonstranter ropte «dere vil ikke klare å kneble pressefriheten» da sjefredaktør Can Dundar og hans underredaktør Erdem Gul i den Erdogan-kritiske avisa Cumhuriyet i dag ble stilt for retten i Istanbul. Domstolen besluttet raskt å føre saken bak lukkede dører, som for å understreke Tyrkias vedvarende angrep på ytringsfriheten i landet. De to journalistene ble pågrepet i november i fjor og er siktet for blant annet spionasje etter en avisartikkel om at tyrkisk etterretning i 2014 sluset våpen til islamister i Syria.

 

Under angrep med sexrykter
De seriøse amerikanske mediene kommer de neste dagene til å streve med hvordan de skal håndtere et oppslag i (det oftest upålitelige) sladrebladet National Enquirer, om atpresidentkandidat Ted Cruz angivelig har hatt utenomekteskapelige forhold til fem forskjellige kvinner (som bare er svakt anonymiserte i artikkelen). Drittpakken spres av Trump-tilhengere i sosiale medier og er i dag den store undergrunns-snakkisen i valgkampen. Ingen tør helt ignorere National Enquirer, etter at kjøpesenterblekka i 2007/2008 avslørte den forsøksvise presidentkandidaten John Edwards’ utroskapsskandale lenge før politiske journalister forsto det var alvor.

 

Drepte palestiner som lå nede
Statsminister Benjamin Netanyahu fordømmer nå den israelske soldaten som i går skjøt og drepte en palestinsk angriper som allerede lå skadd og pågrepet på bakken. Video av det som framsto som en ren henrettelse ble publisert aktivister. «Det som skjedde i Hebron representerer ikke verdiene til Israels forsvarsstyrker», sier Netanyahu. Soldaten ble pågrepet av israelsk militærpoliti etter forbrytelsen.
Fortsatt god påske!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter