Nyhetsbrev torsdag 2. januar: Derfor ble USAs ambassade stormet + katastrofebrannen i Australia forklart

INVASJON PÅ DØRMATTA: «Seksten år etter at USA invaderte Irak i håp om å innsette en vennligsinnet regjering, klarer landet knapt å holde sin egen ambassade trygg», påpeker The Economist etter at den amerikanske ambassaden i Bagdad nyttårsaften ble stormet av bråkmakere med brannbomber som er tilknyttet den Iran-støttede sjiamilitsen Kataib Hizbollah. Ambassadeansatte ble sittende i bomberom mens tusenvis av pro-iranske demonstranter ropte «død over Amerika», og President Trump sendte i går over hundre nye soldater for å sikre ambassadekomplekset. (Selve demonstrasjonen ble oppløst etter nesten to hele dager, på ordre fra militslederne.) Opptakten til eskaleringen i Irak/Usa/Iran-krisen er at et rakettangrep på en irakisk militærbase 27. desember – det ellevte på to måneder – endte med at en amerikansk konsulent ble drept og fire amerikanske soldater skadd. USA svarte to dager senere med et luftangrep mot Kataib Hezbollahs baser der minst 25 militskrigere ble drept, uten at det amerikanske bombetoktet inne i Irak var godkjent av irakiske myndigheter. Militsen har vært brukt av irakerne til å bekjempe IS, og er delvis underlagt irakiske styrker, som i praksis lot ambassade-opptøyene skje nyttårsaften. New York Times beskriver dette som «den nye virkeligheten» i konflikten. Avisa mener både USA og Iran feilberegnet hverandres respons etter de ulike angrepene, og at den tilspissede situasjonen i Bagdad bare vil være den første av flere lignende konfrontasjoner – i en svært komplisert situasjon der irakiske myndigheter forsøker å manøvrere i en stor folkelig motstand mot USAs militære tilstedeværels...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.