HOLDER DET I FAMILIEN: Ulf Leirstein, som i fjor meldte seg ut av Fremskrittspartiet etter avsløringene om at han hadde foreslått trekantsex med en 15-åring overfor et kvinnelig partimedlem og sendt porno til FpU-medlemmer, har ansatt sin egen sønn Alexander Leirstein (24) i en deltidsstilling som politisk rådgiver på Stortinget. – De beste rådgiverne får du i egen familie. Alexander har vært politisk aktiv i mange år, og nyter stor respekt i Frp-miljøer. Jeg har vært kjempeheldig, sier Leirstein til Dagbladet. Den tidligere Frp-profilen mottar 400 000 kroner i partistøtte fra Stortinget, som ifølge ham selv dekker mye mer enn sønnens rådgiverlønn.

KAMPEN OM LABOUR: Jeremy Corbyn er fortsatt leder for det britiske arbeiderpartiet, men dette endrer seg snart: I løpet av de siste dagene har både Keir Starmer og Rebecca Long-Bailey offentlig bekreftet at de gjerne vil ha jobben. Sistnevnte er en favoritt hos den Corbyn-vennlige venstresida i partiet: «Det er riktig at én av grunnene til valgnederlaget var at Labours valgkamp manglet et sammenhengende narrativ. Men dette må tilskrives kampanjestrategi, ikke vårt sosialistiske program», skriver Long-Bailey i artikkelen der hun lanserer sitt kandidatur. EU-vennlige Starmer leder imidlertid på meningsmålinger blant partimedlemmer.

HATEFULLT I HØYESTERETT: Høyesterett behandler denne uka saken mot bergenskvinnen i 70-årene som i både ting- og lagmannsretten er dømt for hatefulle ytringer mot samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali høsten 2017: «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk», skrev kvinnen, som ikke erkjenner straffskyld og hevder at ytringen var «politisk motivert».

Jirde Ali har nesten kontinuerlig blitt utsatt for hets i sosiale medier de siste årene. Et kjapt sveip i Facebook-gruppa «Fedrelandet viktigst» tirsdag, viser at hetsen på ingen måte har stilnet: «Hvorfor kalles hun «debattant»? Er hun ikke bare en ganske alminnelig Somalisk NAV'er da?», heter det i en kommentar. «Blir direkte kvalm av å se dette ansiktet», skriver en annen.