DREPT PÅ JOBB FOR Å HJELPE: Drapet på en kvinne i 50-årene ansatt ved Nav Årstad i Bergen utført av en bruker som var på et avtalt møte med etaten, leder til en ny debatt både om hvor godt de ansatte i Nav er fysisk sikret, og hva som ligger bak de mange truslene mot personer som arbeider i førstelinjen.

Bare ved kontoret på Årstad har en rekke Nav-ansatte de siste årene blitt utsatt for drapstrusler, andre typer trusler og krenkende adferd som har vært så alvorlig at det har ledet til straffesaker, ifølge VG.

Sikkerhetstiltakene ved Nav-kontor landet rundt ble betydelig skjerpet etter drapet på en Nav-ansatt på Grorud i Oslo i 2013 – blant annet med alarmknapper og fastmonterte møbler. Interne undersøkelser har slått fast at tiltakene har fungert godt, men nå ber fagforeningene om en ny gjennomgang. – Det har vært jobbet godt med sikkerhet på Nav de siste årene, men vi har ikke kommet langt nok med dette arbeidet, sier Trond Finstad, leder i yrkesseksjonen i Fagforbundet, til TV 2.

SONDERINGER, IKKE FORHANDLINGER: Jonas Gahr Støre kom i går ett skritt videre i planen om å danne en regjering med Ap, Sp og SV. Mandag ettermiddag kunngjorde Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum at han er villig til å gå inn i såkalte sonderinger om et mulig samarbeid med SV. Samtidig sørget Vedum for å minne om at Høyre, Venstre, KrF og FrP gikk inn i slike sonderinger i 2013, men at de likevel ikke endte opp med en firepartiregjering den gang. Torsdag møtes altså Ap, SV og Sp på Hurdalssjøen Hotell, trolig med hver sin partileder og en eller to andre fra hvert parti.