Nyhetsbrev tirsdag 2. april: Derfor hamret de på kongens bil + «Flat arse society» + Sultanen blir grusom

«FYSISK DÅRLIG»: Line Oma, den første varsleren i Arbeiderpartiet som sto fram og fortalte sin historie om seksuell trakassering fra Trond Giskeadvarer i dag mot at Anette Trettebergstuen blir ny leder i partiets kvinnenettverk (Trettebergstuen er innstilt av valgkomitéen før helgens landsmøte).

Oma forteller at hun ble oppringt av Trettebergstuen etter å ha gitt et intervju til NRK om metoo-håndtering og likestillingspolitikk (der hun senere trakk alle uttalelsene): – Det var en utskjellende telefon, som jeg ble fysisk dårlig av. Det er det jeg sitter igjen med som Trettebergstuens bidrag i metoo-året. Som likestillingspolitisk talsperson kunne hun i stedet bidratt med støtte, tydelighet og til å plassere skapet der det skal stå, skriver Oma i en sms til Dagbladet.

Trettebergstuen har en annen oppfatning: – Jeg skjelte ikke ut Line Oma. Vi snakket rolig sammen og jeg oppfattet heller ikke at hun syntes samtalen var ubehagelig, sier hun blant annet (partileder Jonas Gahr Støre sa i Ap-ledelsens pressekonferanse nå i formiddag at det er Line Omas «rett å ha en mening» om hvem som skal være leder i kvinnenettverket og at han oppfatter at Trettebergstuen har «svart godt på det i Dagbladet»).

HVEM BRYR SEG LENGER? Fire alternative brexit-modeller (nei, ikke slike modeller) var oppe til ikke-bindende avstemning i det britiske Underhuset i går, men nok en gang falt samtlige forslag. Idéen om en felles tollunion med EU kom nærmest flertall (med 273 mot 276 stemmer). Det såkalte Common Market 2.0 – modellert etter Norges forhold til unionen (og omtalt som en veldig myk brexit, der Storbritannia forblir medlem av det felles markedet) – ble støttet av 261 parlamentsmedlemmer (282 stemte imot). Tory-politikeren Nick Boles, som introduserte sistnevnte, forlot etterpå sitt eget parti (der bare 33 stemte for forslaget) i protest.

Gårsdagens debatt i underhuset ble bare avbrutt av et politisk stunt, der 11 demonstranter i undertøyet snudde ryggen til politikerne fra galleriet: «The nudist in the Commons spoke for all of us, turning their backsides towards the whole sorry spectacle», skrev The Independent-spaltist Tom Peck etterpå: «They were a work of art, up there, the Flat Arse society. It was humanity, turning its soft, inscrutable face toward its torturer, begging to be noticed, begging to be saved» (men altså, demonstrantene kom fra Extinction Rebellion, som bryr seg om klima, ikke brexit. «Who even cares any more», spør Peck).

Polly ToynbeeThe Guardian er litt mer alvorlig når hun skriver om leave-kampanjens «Believe in Britain»-plakat utenfor parlamentet og et dagsenter for eldre som må stenge i Hastings: «Disse tingene henger sammen», skriver Toynbee: «Den virkelig patriotiske kampsaken er å redde oss alle fra brexit, fra ødeleggelsen som en hver form for brexit vil føre til, når kuttpolitikkens grep strammer seg etter at vi har gått ut».

Hva skjer videre i Storbritannia nå? Det er «very unclear», melder BBC, som likevel har laget en fin oversikt (det kan hende politikerne skal stemme over Mays avtale enda en gang, samtidig som et «no deal»-scenario virker litt mer sannsynlig).

KLAGER TIL PFU: Sofie, den 27 år gamle kvinnen som danset med Trond Giske på videoen fra Bar Vulkan, har bestemt seg for å klage VG inn for Pressens faglige utvalg (PFU), melder TV 2. Det synes VG er bra: «Vi har vært åpne om de feilene vi har gjort og beklaget dem overfor alle involverte», sier nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

KONGEN I CHILE: Hvorfor hamret egentlig rasende demonstranter på kongens bil da han besøkte Chile sammen med dronningen i helgen? Det korte svaret er norsk fiskeoppdrett. Det lange handler om sykdommer, rømninger, dårlige kår for lokale arbeidere og miljøødeleggelser.Oppdater deg på bakgrunnen for protestene i vår sak her.

LØSSLUPPEN MED KLARERINGER: Trump-administrasjonen har gitt sikkerhetsklarering til minst 25 personer som av ulike årsaker – inkludert interessekonflikter, tilknytning til fremmede makter, personlig egnethet og kriminelt rulleblad – ikke er blitt kvalifisert på vanlig vis. Det har en ansatt i Det hvite hus varslet til kontrollutvalget i Representantenes hus.

De 25 er ikke identifisert, men det skal blant annet dreie seg om to høytstående medlemmer av Trump-administrasjonen, og antakelig er en av dem svigersønn Jared Kushner (det ble kjent tidligere i år at presidenten – stikk i strid med sin egen forklaring – personlig hadde grepet inn i klareringsprosessen for Kushner, som er rådgiver med særlig ansvar for Midtøsten). Presidenten har lov til å gi sikkerhetsklarering til hvem han vil, men kontrollutvalget vil nå granske hvorvidt klareringene har satt statshemmeligheter i fare.

«SER KLØNETE UT»: Frps mediepolitiske talsperson Morten Wold og partikollega Silje Hjemdal legger seg flate etter at de i forrige uke stilte seg opp foran et nasjonalromantisk motiv og rev hver sin NRK-lisens i to. Videoen ble publisert på Facebook, men duoen fikk reaksjoner fra både følgere og andre Frp-politikere, som reagerte på at det ikke ble opplyst om at NRK nå skal finansieres over skatteseddelen og at enkelte grupper kan komme til å betale enda litt mer til rikskringkasteren. – Jeg ser i ettertid at den kom uheldig ut. Vi mente vi hadde dekning for å si det vi gjorde da vi gjorde det, men når finansieringsmodellen ble som den ble, ser det klønete ut, sier Wold til Dagbladet.

IKKE TILGITT: Knut Merox Iversen, lokallagsleder i Ås SV, fikk stående applaus etter at han fortalte om sin fortid som rasist og ba om unnskyldning «til alle i salen med innvandrerbakgrunn» under partiets landsmøte i helgen (han forteller litt som sin bakgrunn i dette Dagbladet-intervjuet, der det blant annet fremkommer at han fungerte som sjåfør for rasister som ville banke utlendinger på Holmlia i Oslo), men unnskyldningen falt ikke i god jord hos alle:

Hasti Hamidi, som er andrekandidat for SV i bydel Gamle Oslo, skrev i går at hun valgte å ikke reise seg etter talen: «Kanskje var det noen i salen som har opplevd hans hat? Hvis det er tilfelle; tenk hvor ubehagelig det er å få en unnskyldning i plenum, som du ikke vet om du vil ta imot, for så å observere at han får stående applaus for den unnskyldningen»skriver Hamidi, som også mener Merox Iversen reduserte «norskhet til hudfarge» da han henvendte seg til personer med innvandrerbakgrunn i salen (denne saken er også blitt temmelig heftig debattert på Twitter).

SHARIA-SULTANEN: Det lille, oljerike sultanatet Brunei på øya Borneo i Sørøst-Asia innfører dødsstraff ved steining for homofili og utroskap, og reaksjonene er kraftige fra såvel Amnesty og FN som det amerikanske utenriksdepartementet, statsledere fra flere vestlige land og kjendiser som Elton John og George Clooney. Brunei har de siste fem årene implementert flere brutale nye lover de hevder er i tråd med en tradisjonell tolkning av islam, mens den eneveldige sultanen Hassanal Bolkiah og hans familie viderefører en livsstil som er alt annet enn pietistisk og koran-tro.