TIL RETTEN: Organisasjonen Nei til EU får likevel lov til å saksøke den norske staten etter at Stortinget for tre år siden tilsluttet seg Acer-avtalen, også kjent som EUs tredje energimarkedspakke. Nei til EU mener at vedtaket om Acer-tilknytning innebærer en så stor overføring av myndighet til EU at det i realiteten skulle vært fattet med tre fjerdedels flertall etter grunnloven. Både tingretten og lagmannsretten har tidligere avvist et søksmål fordi Nei til EU ikke er blitt regnet som part i saken, men nå har Høyesterett kommet til motsatt konklusjon. Samtidig fremholder olje- og energiminister Tina Bru (H) at stortingsvedtaket fra mars 2018 var «fullt ut i tråd med grunnlovens krav». Acer-kritikere mener ikke bare at avtalen svekker norsk suverenitet, men også at den vil føre til høyere strømpriser og nedbemanning i industrien.

LØGNMASKIN: New York Times dokumenterer mandag hvordan Trump-tilhengere i sanntid forsøkte å manipulere omverdenens oppfatning av hvem som egentlig stormet den amerikanske kongressbygningen i januar: Substansløse påstander om at venstreradikale Antifa- eller Black Lives Matter-aktivister i forkledning var blant inntrengerne, ble først fremmet av relativt små, høyreorienterte Twitter-kontoer, men fikk raskt et langt større nedslagsfelt da republikanske medieprofiler delte dem videre. Det som skjedde i løpet av de neste 12 timene illustrerer hvordan et velutviklet apparat for desinformasjon kastet seg over en politisk bekvem løgn og med stor effektivitet formidlet den som sannhet til sine mottakelige følgere, ifølge avisa.

FORSVARER OSLO: Politisk redaktør Snorre Valen i trondheimsavisa Nidaros mener det begynner å bli «politisk og menneskelig uholdbart» å nekte Oslo flere vaksiner enn nærmest smittefrie småkommuner – kommentaren er en motreaksjon til Molde-ordfører Torgeir Dahls (H) oppsiktsvekkende angrep på oslobyrådets koronahåndtering (og innbyggernes slappe etterlevelse av tiltak) denne helga. Pandemihåndtering er ikke bare fag, men også politikk, påpeker Valen:

«Og akkurat nå ser det for en som er så heldig å være utenfor hovedstaden, ut som om Oslos befolkning bare må leve med mer smitte og langt, langt hardere tiltak enn resten av landet, på grunn av en vag kalkulator-logikk som bare er rettferdig på papiret».

Mandag kom for øvrig både Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) på banen i kjølvannet av kritikken fra Molde-ordfører Dahl. – Trist at en ordfører i en by som har sluppet billig fra det, lar partipolitikken komme oversier Støre til VG, mens statsministeren er ute på Facebook– Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor.

DØMT TIL FENGSEL: Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy (66) ble mandag kjent skyldig i korrupsjon og dømt til tre års fengsel, der to av årene gjøres betinget (og det siste antakelig kan sones med fotlenke hjemme) – retten mener at eks-presidenten sammen med sin advokat gjorde forsøk på å bestikke en dommer for opplysninger om en pågående etterforskning av ulovlig valgkampfinansiering i 2014. I klartekst skal Sarkozy ha gitt dommeren tilbud om en prestisjefylt jobb i Monaco i bytte mot informasjon. Både Sarkozy, advokaten og dommeren var tiltalt i straffesaken, som er basert på omfattende telefonavlytting. Samtlige ble kjent skyldige, men det er forventet at alle anker.


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.