Nyhetsbrev onsdag 3. april: Norsk konsul i «slaveri-skandale» + Knusende voldtektsrapport + «Marxist» hjelper May

REAGERER PÅ METOO-FRIST: Arbeiderpartiets nye retningslinjer mot seksuell trakassering skal vedtas på landsmøtet i helgen, men en «foreldelsesfrist» – (i en paragraf heter det at varsler om «hendelser som er avsluttet for mer enn fem år siden» normalt ikke skal behandles av partiet) – vekker reaksjoner: Line Oma og Sunniva Andreassen, de to eneste Giske-varslerne som har stått åpent frem, leverte begge varsler om hendelser som lå mer enn fem år tilbake i tid.

«Om 15-åringer utsettes for noe, er det ikke oppsiktsvekkende om de ikke varsler før de er 25, selv om det ideelt sett burde være enklere å varsle så tidlig som mulig», sier Oma til Klassekampen, mens Andreassen påpeker at «det tok flere år før jeg forsto alvoret i det og konsekvensene av hendelsen».

Partisekretær Kjersti Stenseng begrunner den nye «foreldelsesfristen» med at det er vanskelig å kartlegge hendelser som går langt tilbake i tid (men poengterer samtidig at det kan gjøres unntak). Oslo Ap har foreslått å øke fristen til ti år.

NORSK KONSUL I SLAVERI-SKANDALE: Journalister i Ecuador har avslørtdet de omtaler som moderne slaveri på en rekke plantasjer i landet. Toppsjefen for plantasjene, Marcelo Almeida, har i 15 år vært Norges honorære konsul i landet. Det finnes ingen norsk ambassade i Equador, så Almeida er Norges representant.

Avsløringen kommer samtidig som Norges regjering lanserer en storstilt kampanje mot moderne slaveri i et eget bistandsprogram, skriver Bistandsaktuelt. De lokale journalistene har snakket med arbeiderne (mange av dem analfabeter som aldri har sett en arbeidskontrakt), som jobber med abacá-produksjon, en plante med sterke fibre som brukes til flere formål. Flere av arbeiderne mangler fingre, føtter eller hender – årsaken er manglende utstyr til å håndtere det sylskarpe avskjæret, mener journalistene.

19. februar i år ble firmaet, som heter Furukawa, stengt for to måneder mens arbeidsdepartementet i Equador undersøker anklagene. Dagen etter stengingen tok den norske konsulen til motmæle på annonseplass i den ecuadorianske næringslivsavisen El Comercio, der han erkjente uro på plantasjene, men la skylda på en «falsk pastor» som han mener oppildner arbeiderne til å stille HMS-krav.

Saken har vakt sterke reaksjoner i Equador. Norsk Folkehjelp omtaler saken som «grov», mens LO minner om at ILO-konvensjoner og arbeidslivets regler også bør «gjelde for selskaper som drives av norske honorære konsuler».

KNUSENDE RAPPORT: Det er «tilnærmet straffefrihet for voldtekt i Norge», skriver Amnesty International i en ny rapport om «Voldtekt i Norden». Organisasjonen har dybdeintervjuet 45 voldtektsutsatte kvinner, 14 av dem i Norge:

  • «Jeg skulle ønske han hadde vært mer hardhendt slik at jeg fikk mer håndfaste bevis», sier en alenemor som ble diagnostisert med PTSD, angstlidelse og depresjon etter en voldtekt der sønnen hennes sov i rommet ved siden av (allerede ved første avhør fikk hun beskjed om at saken ville bli henlagt)
  • «Jeg har alltid forventet at jeg kom til å bli voldtatt. Jeg ble ikke sjokkert da det skjedde. Jeg forventer at det kan skje igjen», sier en kvinne som ble voldtatt mens hun sov da hun var 21 år
  • «Etter voldtekten kom en periode med alkohol- og narkotikamisbruk, før jeg forsøkte å ta mitt eget liv. Da jeg kom dit, ble jeg innlagt og fikk hjelp», forteller en fjerde kvinne
  • «Jeg måtte vente i to måneder. Det var veldig smertefullt. Alt ble satt på pause. Jeg hadde en jobb den sommeren, men jeg turte ikke ta noen skift, fordi jeg hadde dette avhøret som jeg visste skulle komme, men ikke når. Tida stoppet. Jeg følte meg dypt urolig», sier en kvinne tidlig i 20-årene som hadde anmeldt to voldtekter tilbake i tid – og derfor måtte vente på at politiet tok saken

Antall voldtektsanmeldelser har økt markant de siste årene. Ifølge VGs kartlegging ble det bare tatt ut tiltale i 14,3 prosent av sakene mellom 2015 og 2017. 83,7 prosent av sakene ble henlagt. Det er «tydelig at rettssystemet vårt ikke fungerer optimalt», sier Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs, som også minner om det finnes store mørketall.

TIDA ER UTE FOR DE GAMLE: Etter flere uker med massive protester, der folk har gått i tog i gatene med krav om demokratiske reformer, gikk Algeries 82 år gamle president Abdelaziz Bouteflika i går av med umiddelbar virkning og overlot makta til en interimregjering som skal styre til neste valg.

Bouteflika, som har sittet med makten siden 1999, har knapt vist seg offentlig de siste årene og blir av mange oppfattet som en marionett for en elite av forretningsfolk, politikere og offiserer. Ikke alle demonstrantene er overbevist om at presidentens avgang representerer noe virkelig systemskifte, og frykter at kretsen rundt ham (eller islamistiske fraksjoner) vil konsolidere makten.

Men den frittalende algeriske forfatteren og journalisten Kamel Daoud viser i et intervju med The Atlantic til at den demografiske utviklingen jobber mot regimet: Halvparten av landets befolkning er under 30 år, mens de som styrer stort sett er over 85. «Før eller siden vil denne generasjonsriften føre til en krise», sier han.

BREXIT-HJELP FRA «MARXISTEN»: Euroskeptiske tory-politikere reagerer med vantro på at deres egen statsminister Theresa May i en tv-sendt tale tirsdag kveld nærmet seg «marxisten» Jeremy Corbyn i et forsøk på å finne et soft brexit-kompromiss som kan løse de politiske flokene i Storbritannia og muliggjøre at landet forlater EU den 22. mai heller enn 12. april. Samtalene mellom May og Corbyn begynner i dag – et felles forslag til veien videre kan komme i løpet av uka. Boris Johnson er blant dem som river seg i håret (han mener samtalene mellom May og Corbyn betyr at Storbritannia overlater utformingen av både handelspolitikk og lovverk til Brussel).

HIJAB-REAKSJONER: Teleselskapet Telia er blitt møtt med mange og sterke reaksjoner (og enda flere reaksjoner etter dette) etter at de i forrige uke lanserte en reklamefilm som blant annet viser en kvinne som tar av seg en hijab(samt en kvinne som tar den på) under mottoet «Vær trygg, fri og deg selv!» (en litt korpulent mann i Elvis-kostyme er også med, men har så vidt vi vet ikke hisset på seg verken muslimer, nasjonalister eller andre). I går formiddag rykket politiet ut til melding om en trussel mot Telias hovedkontor i Norge – trusselen blir sett i sammenheng med den aktuelle reklamevideoen, men politiet avdramatiserte det hele«Per nå er det ikke noe som gir en voldsomt økt bekymring».

PS. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skal holde tale om hvor viktig forsvarsalliansen er for både USA og Europa i den amerikanske kongressen klokken 17 norsk tid. En del amerikanske politikere har som kjent vært litt skeptiske.