God morgen!

Pjuh, nyhetsuka i norsk politikk er så svett at jeg strever med å holde meg tilstrekkelig oppdatert utenriks. Jeg har puttet inn selve regjeringskabalen nederst her, i fall du ikke har lest aviser. (Pressekonferanser fra ca. klokka 14.15 og utover). Og en rant om Skei Grande-saken som kanskje ble litt sinna. Men først:

15 VARSLER: Kristian Tonning Riise-saken og spørsmålene rundt Erna Solbergs plausible deniability av enhver kjennskap til offisielle og uoffiselle bekymringer om seksuell trakassering og mulige overgrep i Unge Høyre, overskygger regjeringsutvidelsen i dag. «Hvis Solberg visste om saken som var under oppseiling, var hennes fremstilling av tilstanden i eget parti skandaløs. Nærmest løgnaktig. Så vi får tro henne når hun sier hun ikke visste om det. Men det gjør ikke saken så mye bedre. For det betyr at enten ikke gadd, eller at hun ikke maktet å holde oppsyn med en sentral del av sin egen partikultur. Hun kan ikke skylde på uvitenhet om problemstillingen heller», skriver Frithjof Jacobsen i VG i dag.
Bakgrunnen er Høyres dramatiske pressekonferanse i går, der det ble kjent at det til nå har kommet inn 15 varsler, hvorav ti omhandler Tonning Riise, og partiet ikke vil kommentere om episodene som er beskrevet kan rammes av straffeloven. Generalsekretær John-Ragnar Aarset forklarte sviket mot varslerne blant annet med at ingenting har blitt skrevet ned om slike saker, og fokuset de neste dagene blir fort om partiledelsen i Høyre egentlig har tatt problemstillingen på alvor.

SPIONASJE MOT SYKEHUS: Det var en fremmed makt som sto bak hackingen mot Helse Sør-Øst (via Sykehuspartner HF) som ble oppdaget 8. januar. Det var den dramatiske hypotesen Politiets sikkerhetstjeneste la fram på en pressekonferanse i går ettermiddag. (Vår video her). Mens PST ikke vil kommentere hvilket land de tror spionasjen ble gjort for, melder TV 2 at det er snakk om Kina.  Det er foreløpig ikke kjent hvor sensitive sykehusdata hackerne har fått tak i så langt, men angrepet ble av Sykehuspartner HF betegnet som «svært profesjonelt». Det innebærer blant annet at norske myndigheter nå jobber på spreng for å finne mulige bakdører etterlatt i datasystemene, eller lignende innbrudd i andre nettverk som huser opplysninger som kan skade «grunnleggende nasjonale interesser».  Saken vil garantert sette i fart i debatten om outsourcing av norske IT-tjenester og dårlig sikring mot sofistikerte hackerangrep i offentlige etater.