Nyhetsbrev onsdag 17. januar: Sex-sjikanen mot Skei Grande + Tonning Riise-saken overskygger regjeringsutvidelsen

God morgen!

Pjuh, nyhetsuka i norsk politikk er så svett at jeg strever med å holde meg tilstrekkelig oppdatert utenriks. Jeg har puttet inn selve regjeringskabalen nederst her, i fall du ikke har lest aviser. (Pressekonferanser fra ca. klokka 14.15 og utover). Og en rant om Skei Grande-saken som kanskje ble litt sinna. Men først:

15 VARSLER: Kristian Tonning Riise-saken og spørsmålene rundt Erna Solbergs plausible deniability av enhver kjennskap til offisielle og uoffiselle bekymringer om seksuell trakassering og mulige overgrep i Unge Høyre, overskygger regjeringsutvidelsen i dag. «Hvis Solberg visste om saken som var under oppseiling, var hennes fremstilling av tilstanden i eget parti skandaløs. Nærmest løgnaktig. Så vi får tro henne når hun sier hun ikke visste om det. Men det gjør ikke saken så mye bedre. For det betyr at enten ikke gadd, eller at hun ikke maktet å holde oppsyn med en sentral del av sin egen partikultur. Hun kan ikke skylde på uvitenhet om problemstillingen heller», skriver Frithjof Jacobsen i VG i dag.
Bakgrunnen er Høyres dramatiske pressekonferanse i går, der det ble kjent at det til nå har kommet inn 15 varsler, hvorav ti omhandler Tonning Riise, og partiet ikke vil kommentere om episodene som er beskrevet kan rammes av straffeloven. Generalsekretær John-Ragnar Aarset forklarte sviket mot varslerne blant annet med at ingenting har blitt skrevet ned om slike saker, og fokuset de neste dagene blir fort om partiledelsen i Høyre egentlig har tatt problemstillingen på alvor.

SPIONASJE MOT SYKEHUS: Det var en fremmed makt som sto bak hackingen mot Helse Sør-Øst (via Sykehuspartner HF) som ble oppdaget 8. januar. Det var den dramatiske hypotesen Politiets sikkerhetstjeneste la fram på en pressekonferanse i går ettermiddag. (Vår video her). Mens PST ikke vil kommentere hvilket land de tror spionasjen ble gjort for, melder TV 2 at det er snakk om Kina.  Det er foreløpig ikke kjent hvor sensitive sykehusdata hackerne har fått tak i så langt, men angrepet ble av Sykehuspartner HF betegnet som «svært profesjonelt». Det innebærer blant annet at norske myndigheter nå jobber på spreng for å finne mulige bakdører etterlatt i datasystemene, eller lignende innbrudd i andre nettverk som huser opplysninger som kan skade «grunnleggende nasjonale interesser».  Saken vil garantert sette i fart i debatten om outsourcing av norske IT-tjenester og dårlig sikring mot sofistikerte hackerangrep i offentlige etater.

BEKREFTET! De fleste store medier har i løpet av de siste årene undersøkt bakgrunnen for et rykte om Trine Skei Grandes framferd på en bestemt fest for rundt ti år siden, uten å finne grunnlag for å publisere journalistikk. (Det kan det være mange etiske årsaker til). Bare timer før hun skulle tiltre som statsråd, valgte imidlertid Venstre-lederen i går å la seg intervjue av Aftenposten, om at hun har orientert Erna Solberg om sin versjon av historien. – Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper, sier Skei Grande. – Jeg skulle gjort alt jeg kunne i livet for ikke å snakke om dette i dag, sier hun til VG.

Den uvanlige imøtegåelsen uten forutgående medieomtale, kommer etter at den høyreradikale bloggeren Helge Lurås rett i forkant av regjeringsforhandlingene skrev en versjon av ryktet som framsto som en påstand om overgrep, noe som ble delt videre av mange tusen Facebook-brukere og fikk sitt eget liv. (Finansavisen er forøvrig det eneste journalistiske mediet som har gjengitt deler av utsagnene, i Trygve Hegnars lederartikkel sist lørdag).

Jeg har de siste to ukene lest blogginnlegg og Facebook-tråder om Trine Skei Grande som samlet må være en av de mest ondskapsfulle og kvinnefiendtlige kampanjene noen norsk politiker har vært utsatt for. En del er tradisjonell sjikane om kroppsvekt eller utseende – andre er mer opptatt av å framføre at Skei Grande voldtar barn med downs syndrom, eller at årsaken til engasjementet for unge asylsøkere helt sikkert er at hun er pedofil. Det er bekreftet, sier de gjerne. For disse tastaturkrigerne spiller det selvsagt ingen rolle hva slags episode som i virkeligheten måtte være utgangspunktet for ryktet. De er på jakt etter mer støy, benektelser de kan tolke som bekreftelser, uklarheter som mater fantasifostre, mediesaker som gjør at de igjen kan kalle Skei Grande ei «bælfeit sugge» og lene seg tilbake. Det handler om å skyte med hagle i retning av en politiker de hater, lade om, skyte igjen og håpe at hun til slutt forblør av skadene. Vær så snill å ha dette i bakhodet de neste timene og dagene.

MINDRE TÅREGASS TIL FROKOST: Bedre beskyttelse, hjelp og integrasjon for de som får oppholdstillatelse; mer aktiv utsending av de som ikke får det. Det er hovedlinjene i Frankrikes nye immigrasjonspolitikk, ifølge president Emmanuel Macronsom i går besøkte Calais. I flere tiår har mennesker fra den tredje verden samlet seg i nærheten av havnebyen for å forsøke å komme seg til Storbritannia via tunnel eller ferje, men høsten 2016 ble området ryddet og tusenvis av migranter busset bort. Det skal ikke få vokse fram noen ny flyktningeleir, ifølge Macron, som torsdag møter Theresa May og er ventet å stille strengere krav til britene for at de fortsatt skal få ha grensekontroll på fransk side av kanalen.  Macron anklaget «visse organisasjoner» for å spre feilinformasjon om politivold i Frankrike og for å feilinformere migranter om mulighetene for å komme seg til Storbritannia via Calais. Han gjorde det samtidig klart at han forventer at politiet opptrer profesjonelt og oppfyller en høy etisk standard: «Det betyr at man ikke vekker folk midt på natten, eller bruker tåregass under måltider».

YOU’VE BEEN SERVED: Det amerikanske justisdepartementets spesialetterforsker i Russland-saken, Robert Mueller, har stevnet Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon som vitne foran en storjury i Russland-saken. Det er første gang Mueller gjør dette grepet i etterforskningen av koplingene mellom Trump-valgkampen og Kreml, og det er en indikasjon på at Bannon personlig -ikke- er mistenkt. Mueller vil trolig tilby Bannon å trekke stevningen dersom han i stedet vil snakke direkte med etterforskerne, skriver New York Times.

Mediene ble i går kveld til slutt enige om hvilken post Nikolai Astrup hadde fått, så dermed ser hele den endelig statsrådkabalen ut til å være ute (uventede statssekretærer kan ennå komme nå klokka 14):
Helt nye statsråder:

Trine Skei Grande (V)  – kulturminister

Ola Elvestuen (V) – klima- og miljøminister

Iselin Nybø (V) – minister for forskning og høyere utdanning i KD

Nikolai Astrup (H) – bistandsminister i UD

Åse Michaelsen (Frp)  – eldreminister (under HOD, nyopprettet post)
Bytter (og porteføljeendringer):

Sylvi Listhaug (Frp) —> justis- og innvandringsminister

Jan Tore Sanner (H) —> kunnskaps- og integreringsminister

Torbjørn Røe Isaksen (H) –> nærings- og handelsminister

Monica Mæland (H) –> nommunalminister

Linda Helleland (H) —> barne og likestillingsminister
(Resten blir værende i sine uendrede posisjoner)

Ryker helt ut:

Per-Willy Amundsen (Frp)

Marit Berger Røsland (H) – (fikk svarteper – 3 mnd. i regjering)

Vidar Helgesen (H)

Solveig Horne (Frp)