BORIS BØYER AV, ELLER IKKE: Mens Storbritannias statsminister på tro og ære har lovet å forlate EU klokka 23 den 31. oktober og at han heller vil være «dead in a ditch» enn å gå med på nye utsettelser (parlamentets lovvedtak), sier nå Brexit-ministeren hans, Stephen Barclay, at Boris Johnson kommer til å føye seg etter Underhuset og sende et brev til EU om nettopp en slik utsettelse hvis det på lørdag (altså om bare tre dager) ennå ikke foreligger en avtale. Det er kanskje betegnende for situasjonen at Barclay ifølge The Guardian «nektet kjennskap til en plan om å sende et brev nummer to til Brussel for å be dem ignorere det første brevet».
Meldinger i går om at en avtale nærmet seg, ser ut til å ha vært overdrevet, siden Irlands statsminister Leo Varadkar nå sier at det gjenstår «mange uløste temaer» og det allerede er for sent til å rekke en detaljert gjennomgang av et eventuelt resultat før EU-toppmøtet i morgen.

FORTSETTER ANGREPENE PÅ KURDERNE: President Erdogan avviser USA og andre NATO-alliertes ønske om våpenhvile i Nord-Syria, og det var i 14-tida uklart hvorvidt han vil møte USAs visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo i Ankara i dag. (Erdogan ga litt ulike uttalelser til internasjonale og tyrkiske medier). – Vi vil aldri erklære våpenhvile (…) Vi er ikke bekymret for noen sanksjoner, sier den tyrkiske statslederen.

SPLITTET: Redaksjonskomiteen i Fellesforbundet klarte ikke å komme fram til et samlende kompromiss før dagens EØS-avstemming på landsmøtet, men ledelsen fikk flertallet med seg: Med 300 mot 218 stemmer ble det vedtatt å kreve offentlig utredning av alternativer til dagens avtale – altså i stedet for å si opp avtalen. Ap-leder Jonas Gahr Støre (som ble kjølhalt i timevis av talere på landsmøtet i går) har i forkant garantert at partiet vil beholde EØS-avtalen uavhengig av forbundets vedtak, men presiserte at han var åpen for å utrede handlingsrommet innenfor avtalen.
Litt perspektiv fra Sverige: Marie Nilsson, leder i det svenske forbundet IF Metall, er gjest på landsmøtet og stiller seg uforstående til EØS-debatten. – Jeg trodde at det ville bli en debatt som gikk mer andre veien: Om man skal si opp EØS, og heller melde seg inn i EU, sier en forbauset Nilsson til Fri Fagbevegelse.

TRYMMEN SIN BAKRUS: FNB-topp Trym Aafløy strever med å svare på spørsmål fra Bergens Tidende om hvorfor han var en del av pyramidesystemet MyWorld (aka. Lyoness, Lyconet og Cashback World) og var registrert der som markedsfører rett ført det ble erklært ulovlig av Lotteritilsynet. Ifølge Aafløy knyttet han seg til Lyoness gjennom en «brukerstedsavtale» der kortinnehavere fikk rabatt mens han drev vinbaren Amarone i Bergen, men politikeren «har ingen klar formening om hvordan dette kom i stand», og har i dag ikke noe skriftlig som underbygger hans beskrivelse av kontakten med pyramidesystemet. «Kanskje har jeg signert på mer enn jeg burde. (…) Alle dokumenter som vi ikke er lovpålagt å ta vare på, er makulert (…) Jeg har ikke de datamaskinene lenger. E-postklienten vi brukte er også slettet», sier Aafløy til BT.
Fra før har avisa avdekket at FNB-bystyremedlem Per Jørgensen var direkte involvert i det aktuelle pyramidespillet.

WARREN ETABLERTE SEG I LEDELSEN: Jeg har ikke fått sett hele debatten med Demokratenes presidentkandidater fra i natt (tre timer!), men det er ingen tvil om at Elizabeth Warren fikk merke det ferske favorittstempelet i form av angrep fra alle kanter – som hun taklet relativt bra, mens Bernie Sanders var overraskende vital og offensiv i lys av hjerteinfarktet for bare to uker siden. (Kanskje fordi han visste at partiets virkelige superstjerne på venstresida, Alexandria Ocasio-Cortez, skulle kunngjøre sin støtte i valgkampen). Joe Biden klarte, ifølge de amerikanske kommentatorene, ikke å dominere på podiet etter to uker som ufrivillig hovedperson nummer to i Ukraina-skandalen. (I tillegg klønet han igjen merkbart med formuleringer og nøkkelord – som å blande Irak og Afghanistan gjentatte ganger). Av utfordrerne i feltet bak ledertrioen (duoen, om man mener Sanders’ helseproblemer er diskvalifiserende på sikt), var det Pete Buttigieg som fikk mest ut av kvelden, mens Kamala Harris igjen skuslet bort viktige muligheter.