VIL AT STATEN SKAL OVERTA: På besøk hos egne partikolleger i Vadsø tirsdag, uttalte Jonas Gahr Støre at Ap «vil begynne arbeidet med statlig overtakelse [av luftambulansetjenesten] når vi kommer i regjering», men understreket samtidig at partiet vil «vise respekt for inngåtte avtaler». Helseminister Bent Høie (H) reagerer kraftig på at Støre og partiet konkluderer før utredningen om tjenesten er ferdigstilt: – Støre er ikke opptatt av kompetansebasert politikk lenger, sier han til VG. Tirsdag kom Støre også med lovnader om at Finnmark på nytt skal få bli eget fylke dersom det blir regjeringsskifte i 2021. På grunn av regionreformen gjorde Ap et elendig lokalvalg i nord i fjor, der Sp fosset frem.

SINTE PÅ EGEN REGJERING: Frp tok dissens da regjeringen besluttet å hente hjem den IS-siktede kvinnen (29) og hennes to barn på tre og fem år – årsaken er at eldstemann er alvorlig syk. I går tok Christian Tybring-Gjedde til orde for at partiet må forlate regjeringssamarbeidet. Onsdag får han støtte fra fylkeslederen i Nordland, som sammen med flere mener at Siv Jensen må innkalle til ekstraordinært landsstyremøte.

– Hvis statsministeren ønsker å velte regjeringen, er dette måten å gjøre det på, sier Frank Sve, fylkesleder i Møre og Romsdal, som imidlertid ikke vil råde partiledelsen til å gå ut av regjering. Før partiets gruppemøte på Stortinget i dag, har flere representanter uttalt seg sterkt kritisk til det som har skjedd: «Regjeringen forhandlet med en terrorist. Terroristen vant», skrev Roy Steffensen på Twitter tirsdag.

På Politisk kvarter i dag tidlig sa innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim at det «bare er Frp som setter sikkerheten til det norske folk i høysetet». På konkret spørsmål om hvorfor Frp ikke truet med å forlate regjeringen i forhandlingene om den IS-siktede kvinnen og hennes barn, svarte han at «det er ikke en beslutning som ligger til meg».