Nyhetsbrev onsdag 10. januar: SSB, høring, Nord-Korea, Trump, Erna Solberg, regjeringsforhandlinger, Steve Bannon

 

God formiddag!
Journalistene får endelig fått frigjort tid til å dekke de derre regjeringsforhandlingene! (PS: Også gårsdagens nyhetsbrev ligger i bunnen her, i fall du hadde lagt deg før den sterkt forsinkede utsendelsen i går kveld). 

Men først:
PYNTET PÅ NOTAT? Klokka 12.30 i dag er det stortingshøring om SSB-saken. (Føles kanskje som et år, men det er bare åtte uker siden Christine Meyer gikk av). Noe som garantert blir tema: VG har i forkant fått tilgang til en e-postkorrespondanse som viser hvordan finansminister Siv Jensens nærmeste medarbeider og øverste administrative leder i departementet, Hans Henrik Scheelba om endringer i et sentralt referat. Det skjedde to dager etter Meyers avgang og samtidig som kontrolkomiteen begynte å vise interesse for saken. – Jeg mener endringene gjør at man får galt inntrykk av stor bekymring fra Finansdepartementet og at departementet gir klare signaler om behov for oppfølging, sier SSBs tidligere forskningsdirektør Kjetil Telle til VG. (Han skal forklare seg i høringen).
Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell skriver forøvrig at hele regien på høringen underbygger at opposisjonen egentlig ikke har interesse av å «nagle finansministeren skikkelig»«De som har jobbet for å modernisere SSB forsøkt parkert fra start. Som en beleilig følge av dette igjen, får både Siv Jensen alibi for sin handling – og opposisjonens støtte for sitt kritiske utganspunkt. Litt kjefting og mistenkeliggjøring, men ingen dyp kritikk. De mektigste aktørene har interesse av at høringen ender uten at noen forlater Stortinget med dype kloremerker», skriver han.

GOD START: Etter det vellykkede møtet mellom utsendinger fra Nord- og Sør-Korea mandag, med vinter-OL som isbryter, uttaler Sør-Koreas president Moon Jae-in nå at han er villig til å møte Kim Jong-un direkte «hvis omstendighetene er riktige». – Gårsdagen var et første steg og en god start. Å få Nord-Korea til samtaler om atomvåpnene er det neste steget, sier han, og uttrykker lettelse over at «Nord-Korea valgte dialog før spenningen ble bygget opp ytterligere».

BUKKE, NIKKE, NEIE: I en normalsituasjon ville det ikke vært -så- spennende at den norske statsministeren skal en lynvisitt innom Det hvite hus. Men hallo – Trump. Erna Solberg møter i kveld  først presidenten i et møte der også Ine Eriksen Søreide og hennes motpart Rex Tillerson er med, sammen med Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster, stabssjef John Kellyog CIA-sjef Mike Pompeo, ifølge SMK. Så får Solberg rundt ti minutter sammen med Trump i Det ovale kontor (hvis jeg har forstått det riktig). Hvordan statsministeren skal rekke å drøfte alle temaene som er nevnt i forkant (handel, nordområdene, NATO, kampen mot terrorisme og Paris-avtalen mv.) i tillegg til fotografering, felles pressekonferanse og formalia på én time, lurer jeg litt på – særlig siden Trump er kjent for å fylle møter med rundt 90 prosent sin egen stemme. Klassekampens nyhetssjef/altmuligmann Mímir Kristjánsson, som kaller Norge «den eneste av USAs delstater der innbyggerne ikke har stemmerett» er blant dem som ikke tror Solberg kan utrette stort: «Vi skal være glad til om statsministeren slipper unna med å bukke, nikke, neie og noen selfier, og ikke reiser hjem med nye amerikanske militærbaser i sekken», skriver han på Facebook. (Det er forøvrig absolutt ingen interesse for møtet i internasjonale medier, såvidt jeg kan se).

  •    Pressekonferansen med Solberg og Trump er ventet i 21.10-tida. (Vær forberedt på NM i USA-korrespondent hvis flere får sjansen til spørsmål)

Halvtomt/halvfullt: «De siste ukene har vist Ap at det alltid kan gå dårligere. Håpet ligger i at dette er nullpunktet», skriver BTs Frøy Gulbrandsen i en relativt positiv kommentar om Jonas Gahr Støres lederskap.

JELØYA: Mens den første uka av regjeringsforhandlingene i Moss druknet i Giske-skandalen, får Venstre, Frp og Høyre mye større medietrykk inn mot helga. (Stortingspolitikerne er varslet om at de kan bli innkalt til å behandle et forhandlingsresultat lørdag/søndag). Aftenposten refererer en anonym kilde på at eiendomsskatt er «en het potet» i forhandlingene. Siv Jensen har forøvrig hentet inn landbruksminister Jon Georg Dale i forhandlingene (Per Sanbderg og Ketil Solvik-Olsen er med fra før).

Dagens «hundre prosent sikkert på Dagsnytt 18»: Facebook-feeden min er full av Spekter-direktør Anne-Kari Bratten i morges, etter at hun har uttalt til Dagens Næringsliv at: «Det er mange kvinner der ute som vil ha tid for seg selv. De vil heller gå og shoppe på CC Vest enn å jobbe.Det er ikke bærekraftig. Dessuten skjønner jeg ikke hvorfor de vil gjøre det. De taper pensjonspoeng og sitter igjen alene den dagen mannen stikker fra dem».Hun kommenterte at SSB-tall viser at nlant dem som jobber deltid, er det flere kvinner uten barn enn kvinner med barn under 16 år.

Venneløs: Steve Bannon, du vet, han som for et halvår siden ennå var regnet som verdens mektigste skyggepresident, må nå også slutte i Breitbart og mister radioprogrammet sitt, tross forsøket på å beklage uttalelsene sine om forræderske Donald Trump Jr. i verdens mest omtalte bok den siste uka. Sad!