SOME-VARSEL: Facebooks egen research viser at selskapet stadig bidrar til å forsterke hat, desinformasjon og politisk uro, samtidig som ledelsen lyver i offentligheten om at tiltak mot dette har båret frukter. Det er påstanden fra varsleren Francis Haugen (37), som inntil mai i år var ansatt i selskapet og de siste månedene har lekket intern Facebook-informasjon til amerikanske medier. Søndag sto hun fram med navn i tv-programmet 60 minutes.

Haugen er dataingeniør og har bakgrunn fra både Google og Pinterest, men sier at Facebook var «substansielt verre enn noe jeg har sett tidligere»: I hemmelighet kopierte hun flere tusen sider fra Facebooks interne analyser, der det blant annet blir konkludert med at selskapet bare klarer å ta affære mot tre til fem prosent av det som defineres som hat, og kun 0,6 prosent av hets eller oppfordringer til vold. Selskapet opererer med en algoritme som premierer innhold som skaper mye engasjement – og det er lett å få brukerne til å bli rasende, påpeker varsleren.

– Facebook har forstått at folk vil bruke mindre tid på plattformen dersom algoritmen gjøres tryggere. De vil trykke på færre annonser, og Facebook vil tjene mindre penger, sier Haugen. Facebook nektet å la seg intervjue av 60 minutes, men skriver i en uttalelse at de «fortsetter å gjøre store forbedringer for å takle spredningen av desinformasjon og skadelig innhold. Å hevde at vi oppfordrer til dårlig innhold og ikke gjør noe, er rett og slett ikke sant».

DØD I ULYKKE: Den svenske kunstneren Lars Vilks (75), kjent for sin tegning av muslimenes profet Muhammed som «rondellhund», er død etter at bilen han satt i med to sivile politibetjenter kom over i motsatt kjørefelt og frontkolliderte med en lastebil ved Markaryd i Småland søndag ettermiddag.