STRENGERE STRAFFER I VISSE OMRÅDER: Det bør være dobbel straff for forbrytelser som trusler, hærverk og tagging i belastede områder, mener Sylvi Listhaug, som leder Fremskrittspartiets innvandrings- og integreringsutvalg. Sammen med innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim presenterer hun i dag flere av utvalgets forslag i Aftenposten. Inspirasjonen er i hovedsak hentet fra Danmark, der myndighetene i en årrekke har definert ulike områder som «ghettoer».

Kriteriene for å havne på «ghettolisten» handler om gjennomsnittlig bruttoinntekt, tilknytning til arbeidsmarkedet og andelen av straffedømte personer. Samtidig har danske myndigheter gitt politiet mulighet til å peke ut områder som skal være «skjerpede straffesoner» i tidsbegrensede perioder. Dette lovverket trådte i kraft ved nyttår og ble første gang tatt i bruk etter to skuddepisoder i Odense-bydelen Vollsmose i februar. I dagens intervju snakker ikke Listhaug om tidsbegrensede perioder – og sier at områdene for hardere straffer må «utredes og defineres ut fra omfanget av kriminalitet, SSBs kriminalitetsstatistikk og hva slags kriminalitet som begås». Partiet vil for øvrig at personer som begår kriminalitet i belastede områder og tillegg viser seg å være medlem av en gjeng, bør straffes firedobbelt.

Flere er kritiske. Anine Kierulf, som er fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettigheter, sier at «hvis fyllekjøring i Holmenkollåsen bare gir bøter, mens fyllekjøring på Grønland gir fengsel for ellers fredelige folk som ikke har råd til å bo et annet sted, så blir det klassebetinget og kan også virke diskriminerende». Filip Rygg, leder i den kristne tankesmien Skaperkraft, reagerte hardt på Twitter i går: «De rikeste skal altså få lavere straff enn andre i samme by dersom de slår ned noen. Er det 1. april? Er vi tilbake i middelalderen? Bor jeg i Saudi-Arabia?». Også byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, har tidligere uttrykt seg kritisk til den danske metoden.

GÅR AV: Som ventet – nå som Mueller-rapporten er ferdig, går USAs visejustisminister Rod Rosenstein av. Det var Rosenstein som i sin tid satte igang spesialetterforskningen, som endte med å ikke anbefale rettslige skritt mot Trump for valgkamp-samrøre med Russland.

DERFOR SIER HAN NEI: «Jeg har argumentert for ytringsliberalisme. Samtidig har jeg prøvd å forstå hvorfor antirasister er uenige med meg. Jeg har kommet til at deres ideer forklarer høyreradikalismens vekst de siste årene bedre enn ytringsliberalernes ideer», skriver spaltist og forfatter Bjørn Stærk i et svar til Kjetil Rolness’ kritikk av dem som takker nei til å delta i en ytringsfrihetdebatt på Nordiske Mediedager neste uke fordi Steve Bannon deltar på samme konferanse. Rolness skrev i Aftenposten at «dette er en dypt illiberal innstilling. Som bunner i identitetspolitikk: Bannon truer min eksistens som muslim. De krever også at alle uten videre skal godta deres definisjon av Bannon som fascist og rasist». Men dette er en forvrengning av hvem som truer offentligheten, mener Stærk: «Ytre høyre har gått til krig mot den liberale offentligheten og bruker løgn og hets for å knuse den.» Ordskiftet fortsetter i dag på Facebook. NMD har for øvrig fått Lars Gule, Flemming Rose og Kamzy Gunamataram som erstattere for Stærk, Muhammed Abdi og Shoaib Sultan, som også boikotter. Anki Gerhardsen og Anine Kierulf deltar i tillegg i ytringsfrihetsdebatten i Bergen.

IS-LEDER LEVER: Den islamske staten har publisert en videotale av Abu Bakr al-Baghdadi for første gang siden kalifatet ble erklært opprettet i 2014. I videoen refererer IS-lederen til nylige hendelser som valget i Israel og kuppet i Sudan for å bevise at han har overlevd nedkjempelsen av IS i Syria, og hyller soldatene som deltok i kampen om den siste IS-kontrollerte landsbyen i slutten av mars. al-Baghdadi takker forskjellige grupper som skal ha erklært sin tilhørighet til IS, blant annet i Mali, Burkina Faso, Pakistan og Iran, og i en ren lydinnspilling som trolig er lagt til videoen etter at den er spilt inn, gratulerer han gjerningsmennene bak påske-terroren på Sri Lanka. Videoen avslører ikke hvor al-Baghdadi oppholder seg, men ifølge irakisk etterretning dreier det seg trolig om en av de tynt befolkede ørkenregionene i Syria eller Irak, der 47-åringen antakelig lever sammen med en liten håndfull fortrolige medhjelpere og aldri er i samme rom som mobiltelefoner eller kommunikasjonsutstyr av av noe art, skriver Washington Post.

UAKTUELT Å SKILLE MOR OG BARN: Kurdiske myndigheter sier at det ikke er aktuelt å sende barn av IS-foreldre til Norge uten at mødrene er med. Uttalelsen er svar på statsminister Erna Solbergs (H) uttalelser forrige uke om at barn som har IS-foreldre i live kan få hjelp til å komme tilbake til Norge, hvis mødrene samtykker og blir igjen i Syria – «i alle fall slik situasjonen er nå». «Vi vil ikke utlevere barna alene, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene i Syria, Abdel Karim Omar, til NRK. Også Røde Kors advarer mot å skille barna fra mødrene sine, fordi de allerede traumatiserte barna da kan få en ny, traumatisk opplevelse som er ødeleggende for dem. 18 norske barn eller barn med norsk tilknytning funnet i leiren al-Hol, under forhold Røde Kors karakteriserer som uakseptable. Tre av barna har mødre som lever.

NY KEISER: For første gang på to hundre år abdiserer en japansk keiser. Akihito (85) blir i dag «keiser emeritus», mens hans eldste sønn, kronprins Narihiyo (59), er nytt statsoverhode i verdens lengste kontinuerlige monarki. New York Times har skrevet opp den japanske kongefamiliens fascinerende historie.

Fortsatt god dag!

Filter Nyheter-redaksjonen