Nyhetsbrev mandag 12. november: Macrons tordentale mot trumpismen + Fregattulykken minutt for minutt

DEMONENE FRA 1918: Frankrikes president Emmanuel Macron brukte den storstilte hundreårsmarkeringen for slutten av 1. verdenskrig til å advare om «fortidas demoner som kommer tilbake for å skape kaos og død» i en tale der han snakket om «egoismen til nasjoner som bare skjøtter egne interesser» – med Donald Trump på første rad. «Nasjonalisme er et svik mot patriotisme. Når man sier «våre interesser først – hvem bryr seg om de andre» – da visker man ut selve det som en nasjon holder mest kjært, som gir den liv, som gjør den praktfull: dens moralske verdier», sa Macron. Senere på dagen fulgte Tysklands kansler Angela Merkel opp med å peke på at 1. verdenskrig «gjorde det klart hvilke katastrofale konsekvenser det kan få å ikke inngå kompromisser i politikken og diplomatiet». Washington Post har forøvrig oppsummert hvordan Trumps Europa-visitt ble en pinlig affære fra start av. MANGLET OVERSIKT: Opptak av radiosambandet under fregattulykken i Øygarden, publisert av VG lørdag, gir inntrykk av at Fedje trafikksentral var passiv mens det ennå var tid til å korrigere feilvurderingene om bord i KNM «Helge Ingstad».

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.