TOPPMØTET OVER ALLE TOPPMØTER: BBC kaller det «The political gamble of the 21st Century». Har Trumps trusler om militære angrep i Nord-Korea og presset fra sanksjonene ledet Kim Jong-Un til forhandlingsbordet i en diplomatisk genistrek, eller blir Donald Trump rundlurt av diktatoren? Den store nyheten om Trumps plutselige ja til å møte Kim ansikt til ansikt i slutten av mai ser ut til å ha kommet brått på også for mange av presidentens egne rådgivereDet er bare fem måneder siden Trump idioterklærte alle som tok til orde for dialog med Pyongyang, og det er som kjent få uker siden det haglet med atomkrigstrusler og skjellsord lederne imellom. Men nå har Kim forpliktet seg til å stanse alle rakettoppskytinger og prøvesprengning av atomvåpen i forkant av møtet, mens USA understreker at det ikke kommer noen sanksjonslettelser ennå.
   Nord-Korea – som formelt sett ennå er i krig med USA – har i omlag 20 år forsøkt å få til et møte med den amerikanske presidenten, uten at det har vært så mye som en telefonsamtale mellom Pyongyang og Clinton, W. Bush eller Obama. Årsaken er at USA ikke har villet anerkjenne diktaturet på den internasjonale arenaen, for så å bli holdt for narr i etterkant uten varige resultater. Under George W. Bush signerte Nord-Korea en avtale om å fryse deler av atomprogrammet i bytte mot sanksjonslettelser – før avtalen ble brutt med nye rakettoppskytinger. Obama var lenge åpen for samtaler, men ble aldri overbevist om at nord-koreanerne faktisk ville følge opp forpliktelser. – Det er ikke nytt at de søker legitimering gjennom direkte kontakt med USAs president. Det er konsistent med strategien om å prøve å bli behandlet som Sovjetunionen – en aksept som en likestilt atomvåpenmakt, sier Obamas tidligere sikkerhetsrådgiver Danny Russel til Washington Post.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

VANNKRAFT-PANIKKEN: Spørsmålet om hvorvidt Norge skal si ja til å innlemme den tredje runden med energiregler fra EU, og med det underlegge seg EUs tilsynsorgan for energihandel (Acer), har satt fyr i «nei til EU»-bevegelsen, 97 Ap-ordførere fra kommuner landet over, og de to største LO-forbundene Fagforbundet og Fellesforbundet. Debatten spenner fra bekymring for høyere strømpriser, via miljø, klima og arbeidsplasser, til spørsmålet om nasjonal suverenitet. Seiler du inn i saken først nå? Look no furtherVi har laget en oppsummering av de viktigste for- og motargumentene.
Klassekampen skriver i dag at KrF ligger an til å gå imot Acer/energimarkedspakken. Sp, Rødt og SV har allerede sagt nei, og alt henger dermed på Ap. På gårsdagens møte i energi- og miljøkomiteen fikk Ap gjennomslag for å utsette fristen på komiteens innstilling til mandag 19. mars.

DOM VS. DØMMEKRAFT: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet»hevder Fremskrittspartiet, etter at bare Frp og Høyre gikk inn for å kunne frata terrormistenkte statsborgerskap uten en rettslig prosess.  (Espen Teigen har – selvsagt – laget en Facebook-reklameplakat av slagordet over et bilde av maskerte menn med patronbelter). Stein Erik Lauvås i Ap sier til NRK at partiet er imot at «en tilfeldig valgt justisminister skal ha fullmakten til å frata folk statsborgerskapet». – La meg si det slik: Jeg tror vi alle skal stole mer på en domstolsbeslutning enn på Sylvi Listhaugs dømmekraft, sier han.

DAGENS SELVSKUDD: Senterpartiet budsjetterte med nesten 20 millioner kroner i inntekter fra et gebyr de i ettertid har sagt de er i mot, skriver Faktisk.no. Sp har nylig ropt opp om «gebyr for å dø» og kalt det «grådig og smålig», men Sveinung Rotevatn (V) påpekte at skiftegebyret ikke var reversert i Sps alternative forslag til rammevedtak.

LØGNERNE VINNER: Det er kanskje ingen bombe at oppsiktsvekkende løgner og rykter generelt sprer seg raskere og går oftere viralt enn sannferdige nyheter, men det er smertefullt for oss journalister å se det svart på hvitt. Det er tidsskriftet Science som nå har publisert en enorm studie av 126 000 «nyhetsmeldinger» på Twitter som ble tvitret av omlag tre millioner kontoer mer enn 4,5 millioner ganger gjennom nær ti år. «Falsehood diffused significantly farther, faster, deeper, and more broadly than the truth in all categories of information, and the effects were more pronounced for false political news», skriver forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). Studien poengterer at roboter akselererte spredningen av sanne og falske nyheter i like stor grad – noe som innebærer at det er mennesker og ikke maskiner som sørger for at løgnene spres mer effektivt. 16 statsvitere og jusprofessorer slår alarm på bakgrunn av resultatet og skriver at «vi må redesigne informasjons-økosystemene våre for det 21. århundre».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

God helg!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter