Nyhetsbrev fredag 29. juni: Slik er EUs migrasjonsavtale + Økokrim-avhør av tidligere Ap-topper publisert

AVTALE OM Å SENKE SKULDRENE LITT: En stund så det ut til at Italia kom til å hindre at EU-statslederne i det hele tatt fikk signert noen felles erklæring på toppmøtet. Men etter samtaler gjennom hele natta var det klokka halv fem i morges klart at det blir en tentativ avtale om migrasjon – noe italienerne satte som forutsetning for å bli med på resten av sluttdokumentet. Hovedpunktet i avtalen er nye «migrantsentre» (asylmottak, om du vil) i EU-land på frivillig basis som skal beslutte retur av personer uten krav på beskyttelse og fordele de godkjente. Dette fellesansvaret skal avlaste Italia, Spania og Hellas. (Jeg forstår foreløpig ikke helt hva dette innebærer i praksis, må jeg tilstå). Samtidig forplikter alle seg til å styrke kontrollen av yttergrensene og gi mer penger til Tyrkia og land i Nord-Afrika.  Spørsmålene er imidlertid flere enn svarene:

  • De 28 EU-landene er enige om å undersøke muligheten for transittmottak utenfor Europa, men ingen nord-afrikanske land er foreløpig med på laget, og Marokko avviste konseptet så sent som i går.
  • Det ser ikke ut til å være lagt føringer for reformeringen av EUs asylregler utover at «arbeidet fortsetter»
  • Ingen signaler (såvidt jeg har sett) om at EU nærmer seg å løse selve fordelingen land for land av reelle flyktninger/asylanter
  • I skrivende stund er det uklart om framdriften er stor nok til å legge regjeringskrisen i Tyskland på is. Angela Merkel vedgår at «det gjenstår mye arbeid» for å forene de ulike ståstedene.

SKANDALEN FORTSETTER: Adresseavisen har publisert nye opplysninger fra politiavhørene av daværende Ap-topp Rune Olsø og gruppeleder Geir Waage fra korrupssjonsetterforskningen i Trondheim som Økokrim til slutt henla etter bevisets stilling. Avhørene avslører blant annet at Olsø formulerte store deler av Aps og bystyrets politikk på det aktuelle området mens han var inhabil. «Hva sier egentlig det om kulturen i Trondheim Arbeiderparti? Har den etiske ryggmargsrefleksen blitt svekket av lojalitet, vennskap og tette bånd?», skriver Adressas politiske redaktør Tone Sofie Aglen i en kommentar.

ULOVLIG? Jusprofessor Eivind Smith ved UiO, en av landets nestorer innen forvaltningsrett, sier til NRK at Stortingets vedtak om å slå sammen Troms og Finnmark (les: KrF og Venstres krav til regjeringen for å gjennomføre kommunereformen) ikke var i samsvar med loven.Årsaken er at vedtaket innebærer at Stortinget driver forvaltning med dette vedtaket, ikke bare lovgivning. Loven sier at slike vedtak først skal utredes og sendes på høring, noe som ikke er gjort i denne saken. Egentlig var det ikke tenkt at noen av de nordnorske fylkene skulle slås sammen. Men så, for ett år siden, ble Høyre og Frp enig med Venstre og KrF «på bakrommet» om å slå sammen fylkene, og vedtok det i Stortinget etter et benkeforslag fra Frps Helge André Njåstad. Så startet spetakkelet i nord. Verken regjeringen eller opposisjonen på Stortinget vil imidlertid gjøre dette til et spørsmål om juss. SVs Karin Andersen mener det må en politisk løsning til (hun ønsker et stortingsvedtak om å stanse sammenslåingen). Hvis det ikke kommer, lanserer Smith et alternativ for Finnmark: Å dra Staten for retten for lovbrudd.

NEPPE HELT SANT: Oslopolitiet går overfor VG oppsiktsvekkende langt i å avvise Per-Willy Amundsens gjeng-anekdote fra da han var justisminister. Det var overfor bloggen til Human Rights Service at Frp-politikeren i forrige uke framstilte det som han (som passasjer på patrulje) hadde vært vitne til at en gjengleder «sperret av en gate» i Oslo sentrum i en «stillingskrig med politiet for åpen scene» og en 30 minutter lang forhandling i en situasjon eks-statsråden knytter til politiets bruk av «silkehansker» i stedet for «jernhånd».Ifølge politiet ble imidlertid det aktuelle oppdraget avbrutt etter 11 minutter på grunn av en urelatert hastemelding, den aktuelle bilen var feilparkert i fotgjengerfeltet og ikke biltrafikk, og Amundsens premiss var kanskje snudd på hodet– Mannskapet forteller at sjåføren ønsket å kjøre fra stedet, men ble holdt igjen av politiet fordi de ville gi han et forenklet forelegg for feilparkering. Sjåføren kranglet og kverulerte, og fikk da beskjed om at han ville bli innbrakt hvis han hindret politiet i arbeidet, skriver Oslo politidistrikt.

MER TRØBBEL: Presset på Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth øker etter at E24 fikk innsyn i dokumenter som ikke nødvendigvis rimer helt med at ansettelsen av Norges rikeste kvinne skyldtes et plutselig behov for avlastning i HR-avdelingen. Dette er forutsetningen bak at den midlertidige stillingen skal kunne fylles uten utlysning.

  • Dette nyhetsbrevet – meld deg på her! – kommer i juli bare som en ukesoppsummering på fredager (det trenger du!). MEN: På filternyheter.no kommer det fersk fordypning (om blant annet innvandring og slaget om Finnmark) og ukesaktuelle forklaringsartikler som du helt sikkert vil ha med deg. Følg oss på Facebook (huk av for «se først» så vi ikke drukner i algoritmen) og Twitter for å holde deg oppdatert.