Nyhetsbrev fredag 29. juni: Slik er EUs migrasjonsavtale + Økokrim-avhør av tidligere Ap-topper publisert

AVTALE OM Å SENKE SKULDRENE LITT: En stund så det ut til at Italia kom til å hindre at EU-statslederne i det hele tatt fikk signert noen felles erklæring på toppmøtet. Men etter samtaler gjennom hele natta var det klokka halv fem i morges klart at det blir en tentativ avtale om migrasjon – noe italienerne satte som forutsetning for å bli med på resten av sluttdokumentet. Hovedpunktet i avtalen er nye «migrantsentre» (asylmottak, om du vil) i EU-land på frivillig basis som skal beslutte retur av personer uten krav på beskyttelse og fordele de godkjente. Dette fellesansvaret skal avlaste Italia, Spania og Hellas. (Jeg forstår foreløpig ikke helt hva dette innebærer i praksis, må jeg tilstå). Samtidig forplikter alle seg til å styrke kontrollen av yttergrensene og gi mer penger til Tyrkia og land i Nord-Afrika.  Spørsmålene er imidlertid flere enn svarene:
  • De 28 EU-landene er enige om å undersøke muligheten for transittmottak utenfor Europa, men ingen nord-afrikanske land er foreløpig med på laget, og Marokko avviste konseptet så sent som i går.
  • Det ser ikke ut til å være lagt føringer for reformeringen av EUs asylregler utover at «arbeidet fortsetter»
  • Ingen signaler (såvidt jeg har sett) om at EU nærmer seg å løse selve fordelingen land for land av reelle flyktninger/asylanter
  • I skrivende stund er det uklart om framdriften er stor nok til å legge regjeringskrisen i Tyskland på is. Angela Merkel vedgår at «det gjenstår mye arbeid» for å forene de ulike ståstedene.
SKANDALEN FORTSETTER: Adresseavisen har publisert 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.