Nyhetsbrev fredag 26. juli: Boris&britene + Trump-triumf + NRK-vits gone wrong

Boris Johnson som utenriksminister.
10 DAGER: Dagens snakkis først. NRK har altså kommet til at de beklager og går til det sjeldne skritt å slette den ti dager gamle «jødesvin»-vitsen der en ortodoks jøde og en annen mann spiller Scrabble i en park. Mannen må velge mellom å legge ned ordet «jødesvin» på brettet, eller tape spillet. Etikkredaktør og fungerende kringkastingssjef i NRK, Per Arne Kalbakk, avviser at sketsjen er antisemittisk, som flere kritikere har hevdet, med at hensikten var det motsatte: Å vise at slik ordbruk ikke er greit. Satiriker og forfatter Dagfinn Nordbø mener det er NRKs humoravdeling som har sviktet de unge satirikerne ved å ikke stanse innslaget, og mener det bunner i ukunne. NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen skriver i beklagelsen at det var akkurat det: «Vi visste selvsagt at ordet var brutalt og krenkende, og i denne konteksten måtte ordet være krenkende for at sketsjen skulle fungere. Men ordet hadde en alvorligere betydning for spesielt det jødiske miljøet i Norge enn hva vi dessverre var klar over», skriver han i beklagelsen. I tillegg til ordet har kritikere, deriblant nevnte Nordbø, tatt opp at jøden i sketsjen erter motspilleren med at han nok mer intelligent, et klassisk antisemittisk narrativ, samt postteksten «tagg en jøde», som gir assosiasjoner til jødestjerne-merkingen under andre verdenskrig. BORIS BABY: Så vant Boris Johnson lederkampen ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.