Nyhetsbrev fredag 24. september: Går ut mot «vaksine-apartheid» mens Norge jubler for gjenåpning

«VAKSINEAPARTHEID»: Mens nordmenn kan juble over at vaksinasjonsprogrammet har vært så effektivt at koronatiltakene opphører i morgen, er det en utopi på det afrikanske kontinentet. I FNs generalforsamling framhevet i går en rekke afrikanske statsledere den enorme ulikheten i den globale fordelingen av vaksiner. «Det er en stor bekymring at verdenssamfunnet ikke har opprettholdt prinsippene om solidaritet og samarbeid gjennom å sikre likestilt tilgang på koronavaksiner. Det er en skam for menneskeheten at mer enn 82 prosent av verdens vaksinedoser har blitt anskaffet av velstående land, mens mindre enn én prosent har gått til lavinntektsland», uttalte Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Flere afrikanske land har bedt resten av FN om unntak fra patenter for å kunne produsere vaksiner for utviklingsland. Namibias president Hage Geingob kaller situasjonen «vaksineapartheid», og poengterte i går at befolkningen i noen land nå får en tredje vaksinedose som «booster» samtidig som andre lands befolkninger ikke engang har fått en første dose. ET ASIATISK «NATO» PÅ TRAPPENE? USA fortsetter sine diplomatiske fremstøt for å befeste sin posisjon i Det indopasifiske området og kontre et stadig sterkere Kina. Bare en uke etter at det ble kjent at USA har inngått forsvarsavtalen AUKUS med Australia og Storbritannia, møter ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.