Nyhetsbrev 8. oktober: Bølge av høyreekstreme angrep i Hellas

God fredag! 


FREDSPRIS TIL JOURNALISTER: Årets Nobels fredspris går til de to journalistene og redaktørene Maria Ressa fra Filippinene og Dmitrij Muratov fra Russland for deres undersøkende journalistikk under stadig verre forhold. Komiteleder Berit Reiss-Andersen begrunnet prisen med at Ressa (som har jobbet for CNN og Wall Street Journal, før hun startet opp avisen «Rappler») har satt kritisk lys på misbruk av makt og økende autoritære tendenser i hjemlandet, inkludert mot den omstridte presidenten Rodrigo Duterte. Nobelkomiteen mener hun har «dokumentert hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter og manipulere offentlig debatt». Ressa ble nominert av Jonas Gahr Støre, som påpekte at hun har fortsatt sitt arbeid tross trusler mot hennes liv: «til og med presidenten har sagt til henne i intervju at hun kan bli drept», sier Støre til TV2.
     Muratov er redaktør av den russiske avisen Novaja Gazeta, en avissom ble startet opp medpengene Mikhail Gorbatsjov fikk da han vant Nobels fredspris. Avisen er kjent for sine kritiske artikler om politivold, korrupsjon og om bruk av russiske militærstyrker både i og utenfor Russland. Det har ført til at de som jobber i avisen har mottatt en rekke trusler. Total...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.