Nyhetsbrev 8. des: *Russisk koronaskvis *Lufteråd på overtid *Ingen testkrise

God ettermiddag! Ikke overraskende dominerer covid-19 nyhetsbildet i dag.


KAN IKKE FENGSLE KORONA: «A deadly virus can’t be ignored, jailed, exiled or co-opted – nor can it be locked down without great economic cost. That puts President Vladimir Putin of Russia in a bind», skriver graveredaktør Aleksej Kovaljev i den maktkritiske avisa Meduza i en syrlig kommentarartikkel i New York Times i dag. Han påpeker at Russland tross en ett år lang massiv kampanje for å øke vaksinasjonsgraden ennå er på bare 41 prosent med andre dose. Kreml må selv ta skylda for vaksineskepsisen, mener Kovaljev, og påpeker hvordan Putin har famlet mellom triumferende nasjonalisme og skremselspropaganda etter altfor hastig utrulling av Sputnik-vaksinen.

LUFTING MOT KORONA: Blant de nasjonale smitteverntiltakene som trer i kraft natt til torsdag, er nå også lufting på listen: «Det anbefales god ventilasjon/lufting i situasjoner der man oppholder seg i samme rom over tid med personer som ikke er husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.» Anbefalingene bygger på kunnskapen om at koronaviruset primært smitter via innånding, noe Folkehelseinstituttet først anerkjente i juni i år. I Tyskland har man imidlertid hatt anbefalinger om lufting mot korona siden i fjor høst og på tyske skoler underviser lærere i gjennomtrekk. Det skulle ta FHI ett år lenger enn tyske helsemyndigheter å informere om at koronaviruset primært smitter ved luftveisopptak av virusholdige væskepartikler, også gjennom vanlig pust. Les mer i vår

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.