Nyhetsbrev 6. desember: Slått til blods på høyreradikalt folkemøte, 40 000 i demo mot koronatiltak


STARTET MED VOLD: Det første store folkemøtet til Frankrikes høyreradikale presidentkandidat Eric Zemmour lignet tidvis mer på opptøyer enn valgkamp i går. Videoer fra arrangementet viser hvordan motdemonstranter med t-skjorter som sammen stavet «Nei til rasisme» ble angrepet av Zemmour-tilhengere og slått til blods med stoler og knyttnever nesten umiddelbart etter at antirasistene hadde vist seg. Også kandidaten selv ble utsatt for en fysisk tildragelse, da en mann i folkemengden så ut til å ta armen sin rundt Zemmours hals inntil politiet grep inn.

Forfatteren og tv-kjendisen forsøker å bli ytre høyre-kandidaten i presidentvalget ved å utmanøvrere Marine le Pen fra høyre i første valgrunde, men har strevd på meningsmålingene de siste ukene. Eric Zemmour – som de fleste franskmenn kjenner fra tv – er kjent for å parre nasjonalistisk svermeri for Frankrikes tidligere storhet (vi snakker full pakke med Napoleon, Jeanne d’Arc og Charles de Gaulle) med borgerkrigsretorikk om innvandrere, som han framstiller som en pågående «utskiftning» av det franske folk. Zemmour spiller på konspirasjonsteoriene til blant andre den rasistiske franske ideologen Renaud Camus, som forøvrig støtter Zemmours kandidatur. Samtidig framstiller han seg som et offer for løgnhistorier fra mediene og meningsmotstandere og innlemmer gjerne kvinnekamp og antirasisme i samfunnsproblemene han mener har ødelagt Frankrike de siste 40 årene.TILSPISSER SEG I EUROPA: For andre helg på rad es...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.