Nyhetsbrev 6. august: Hviterussiske trenere kastet ut av OL-landsbyen

Kristina Timanovskaja

God ettermiddag! KLIMA-KATASTROFE: Det brenner i skogområdene i det østlige Sibir. Så store areal med skog har gått opp i røyk at det allerede nå tilsvarer et klimagassutslipp som er ti ganger så stort som Norges årlige utslipp, skriver NRK. Nærmere bestemt dreier det seg om 505 millioner tonn CO₂. Brannmannskapene har ikke nok ressurser til å slukke alle brannene og må prioritere å verne bebodde områder. Øst-Sibir regnes som et av verdens kaldeste områder, men opplever nå den varmeste sommeren på 150 år. Likesom i Middelhavsregionen, har den unormale varmen og tørken hevet skogbrannfaren. I tillegg har hetebølgene i Sibir de siste årene fått forskere til å frykte store metangass-utslipp fra tinende permafrost i sumpområder. En ny studie finner at metangass-utslipp fra tinende steinformasjoner kan utgjøre en vel så stor klimarisiko. KVEG-UTSLIPP: Apropos metangass – mandag publiserer FNs klimapanel (IPCC) sin sjette rapport. Der vil trolig panelet advare om at metangass spiller en enda større rolle i den globale oppvarmingen enn tidligere anerkjent, skriver The Guardian. Betydelige kutt i metangass-utslipp fra kilder slik som husdyrhold og industrien blir nødvendig for å nå 1,5-graders målet, ifølge en av bidragsyterne til panelet. Metangass har et oppvarmingspotensial som er over 80 ganger så stort som CO₂, men har kortere levetid i atmosfæren. KASTET...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.