Nyhetsbrev 5. mai: NAV-skandalen: Norge har feiltolket loven siden 1994

God ettermiddag! NAV-SKANDALEN: EFTA-domstolen traff sin avgjørelse i spørsmålene rundt NAV-skandalen i dag. Ifølge domstolen åpner ikke EØS-retten for at Norge og NAV kunne stille krav om at trygdemottakere måtte oppholde seg i Norge. Domstolen slår blant annet fast at EØS-avtalens artikkel 36 må tolkes slik at den utelukker at retten som medlemmer i trygdeordningen har til å beholde kontantytelser ved sykdom kan bli gjort betinget av krav om at mottakeren bare kan oppholde seg utenlands i en begrenset periode, eller at mottakeren må søke om forhåndsgodkjenning av oppholdet. EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994 og knytter Norge til EUs indre marked. Artikkel 36 sier at det ikke skal være «noen restriksjoner på adgangen til å yte tjenester innen avtalepartenes territorium for statsborgere i en av EFs medlemsstater eller en EFTA-stat som har etablert seg i en annen av EFs medlemsstater eller EFTA-stat enn tjenesteytelsens mottager.» Advokat Olav Lægreid sier til NRK at han mener EFTA-domstolens avgjørelse vil føre til at alle saker tilbake til 1994 må gj...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.