Nyhetsbrev 4. februar: Ville ta et hardere oppgjør med ytre høyre og Frp etter 22. juli

SAMHOLD ELLER OPPGJØR: Flere medier forteller i dag historien om hvordan daværende partisekretær Raymond Johansen (Ap) allerede under en tale for landsstyremøtet i september 2011 hadde planlagt å ta et kraftig, ideologisk oppgjør med Fremskrittspartiet og innvandringsfiendtlig, høyreradikal retorikk i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli, men i siste liten ble stanset av statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre: Da tale-manuset ble lagret, fantes ikke lenger ord som «snikislamisering», «fryktretorikk», «krigsretorikk» eller referanser til høyrepopulisters bruk av konspirasjonsteorier, heter det en fersk bok fra historiker Hallvard Notaker«Ordet ‘populisme’ var tatt helt ut. Den eneste forekomsten av ‘høyre’ var det ene stedet ‘høyreekstremisme’ var nevnt, ellers stod ‘ekstremisme’ fem ganger alene som allmenn demokratisk trussel, uavhengig av hvilken retning den kom fra», skriver historikeren.

I november samme år forsøkte Johansen og AUF-leder Eskil Pedersen nok en gang på et lignende oppgjør, men dette forsvant i støy da Per Sandberg (Frp) fra Stortingets talerstol sa at Ap had...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.