SAMHOLD ELLER OPPGJØR: Flere medier forteller i dag historien om hvordan daværende partisekretær Raymond Johansen (Ap) allerede under en tale for landsstyremøtet i september 2011 hadde planlagt å ta et kraftig, ideologisk oppgjør med Fremskrittspartiet og innvandringsfiendtlig, høyreradikal retorikk i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli, men i siste liten ble stanset av statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre:

Da tale-manuset ble lagret, fantes ikke lenger ord som «snikislamisering», «fryktretorikk», «krigsretorikk» eller referanser til høyrepopulisters bruk av konspirasjonsteorier, heter det en fersk bok fra historiker Hallvard Notaker«Ordet ‘populisme’ var tatt helt ut. Den eneste forekomsten av ‘høyre’ var det ene stedet ‘høyreekstremisme’ var nevnt, ellers stod ‘ekstremisme’ fem ganger alene som allmenn demokratisk trussel, uavhengig av hvilken retning den kom fra», skriver historikeren.

I november samme år forsøkte Johansen og AUF-leder Eskil Pedersen nok en gang på et lignende oppgjør, men dette forsvant i støy da Per Sandberg (Frp) fra Stortingets talerstol sa at Ap hadde prøvd «å spille et offer» etter 22. juli – han beklaget etterpå. Det ideologiske oppgjøret ble «hektet fast i den løpende partipolitikken» og var med dette forsøket over, skriver Notaker i en VG-kronikk torsdag.

Internt sto Ap i en slags skvis mellom Stoltenbergs samholdslinje, som favnet bredt og fremholdt at 22. juli-terroren var et angrep på hele Norge og demokratiet, og andre partimedlemmers ønske om å utkjempe en hardere og mer spisset kamp mot radikal retorikk og det politiske tankegodset Anders Behring Breivik lot seg inspirere og oppildne av.