Nyhetsbrev 30. november: Ministeren dropper Kina-OL

DROPPER OL OG FOTBALL-VM: Forrige uke sa kultur- og idrettsminister Anette Trettebergstuen (Ap) at hun vil takke nei dersom hun blir invitert til fotball-VM i Qatar 2022, men at det samme ikke gjelder for OL i Beijing. I etterkant har statsråden fått kritikk for å være prinsipiell når det gjelder ett omstridt idrettsarrangement, men ikke et annet. Kommentator Daniel Røed-Johansen skriver i dagens Aftenposten at det er enklere for politikere å ta standpunkt i saker der det ikke får noen konsekvenser for dem: «Det ene handlet om en stormakt norske myndigheter frykter, det andre om et land med langt mindre betydning. Og det ene handlet om et OL der Norge kommer til å sope inn medaljer, mens det andre handlet om et VM Norge ikke er kvalifisert for». 

Tirsdag formiddag melder imidlertid TV2 at Trettebergstuen nå har bestemt seg for ikke å reise til OL i Beijing. I stedet vil hun besøke norske utøvere i Paralympics. Regjeringen kommer også til å være representert under OL, men det er foreløpig uklart på hvilken måte. «Når vi reiser til Kina, vil vi selvsagt benytte anledningen til å ta opp norske myndigheters standpunkt når det gjelder menneskerettssituasjonen i Kina», skriver Trettebergstuen i en e-post til NTB.

«KALD-KRIG MENTALITET»: Under valgkampen lovet USAs president Joe Biden å kjempe for demokrati i en tid der autoritære regimer er på stadig fremmarsj, og presidenten har sendt ut invitasjoner til et demokrati-toppmøte – noe Kina og Russland reagerer kraftig på. Ingen av de to landene ble invitert, og nå har ambassadørene deres gått sammen i en sjelden felles kommentar der de langer ut mot planene, melder

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.