AMERIKANSKE TROPPER I TAIWAN: Taiwans president, Tsai Ing-wen, bekrefter overfor CNN at amerikanske tropper nå trener på øya. Presidenten forteller at trusselen fra Beijing øker for hver dag: – Dette er en øy med 23 millioner mennesker som prøver hardt hver dag å beskytte oss og vårt demokrati for å sikre at folk har den friheten de fortjener. Feiler vi, betyr det at folk som tror på disse verdiene vil tvile på om dette er verdier de bør kjempe for, sier hun.

Forholdet mellom Taiwan og fastlands-Kina har nådd sitt verste bunnpunkt på flere tiår. Tidligere i oktober sendte Kinas militære rekordmange krigsfly opp i luftenrommet rundt Taiwan, mens diplomater og statlige-styrte medier advarte om en mulig invasjon dersom de ikke følger CCPs (Det kineiske kommunistpartiet) linje.

Hvis Kina skulle erobre Taiwans ytre øyer, vil USA ha få gode alternativer uten at det skal eskalere til en krig mellom supermaktene, er konklusjonen i en rapport skrevet av Center for a New American Security. Torsdag sa USAs president Joe Biden at USA forplikter seg til å forsvare Taiwan, dersom de blir angrepet av Kina.