STATSKUPP I SUDAN: Sudans statsminister Abdalla Hamdok er satt i husarrest mandag, etter at militærstyrker har gjennomført statskupp i landet. Hamdok har nektet å uttale seg til støtte for maktovertagelsen og har bedt folk ta til gatene for å protestere. Flere andre ministre, myndighetspersoner og ansatte i Sudans rikskringkasting skal også være pågrepet. Internettbruk på mobiltelefonnettet skal være stengt ned flere steder og viktig infrastruktur blir bevoktet av militæret. 

Militære og sivile grupper har regjert landet gjennom det såkalte Suverenitetsrådet siden mangeårig president Omar al-Bashir ble kastet etter massedemonstrasjoner i 2019. I september i år ble det forsøkt gjennomført statskupp av det som angivelig var Bashirs støttespillere. De sivile gruppene har anklaget militæret for å benytte anledningen til å befeste egen makt. Etter planen skulle Suverenitetsrådet styre landet frem til planlagte valg i 2023. Norge har over lengre tid engasjert seg i fredsforhandlinger mellom sudanesiske myndigheter og opprørsgrupper i landet sammen med USA og Storbritannia i det såkalte Troika-samarbeidet. I august i fjor ble Juba-avtalen undertegnet av statsminister Hamdok og representanter for Sudans revolusjonsfront og Sudans frigjøringsbevegelse. Borgerkrigen i landet som varte i to tiår har krevd mer enn 300 000 liv og drevet 2,5 millioner mennesker på flukt.

NYNAZISTER I «GRENSEPATRULJE»: Tysk politi har anholdt flere enn 50 høyreekstremister ved grensa til Polen etter at de i helga «patruljerte» for å stanse migranter. Flere av ekstremistene hadde kniv, batonger, pepperspray eller andre våpen med seg. Det er den voldsfremmende nynazistiske organisasjonen Der Dritte Weg som har oppfordret sine støttespillere til å oppsøke grenseområdet. Ifølge DW var flere av personene som faktisk dukket opp, hjemmehørende i helt andre regioner i Tyskland. (Der Dritte Weg har hatt samarbeid med nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen her hjemme, og ledere i de to organisasjonene har tidligere deltatt på hverandres demonstrasjoner).