Nyhetsbrev 25. oktober: Militæret har tatt Sudans statsminister til fange

Sudans statsminister Abdalla Hamdok er tatt til fange.

STATSKUPP I SUDAN: Sudans statsminister Abdalla Hamdok er satt i husarrest mandag, etter at militærstyrker har gjennomført statskupp i landet. Hamdok har nektet å uttale seg til støtte for maktovertagelsen og har bedt folk ta til gatene for å protestere. Flere andre ministre, myndighetspersoner og ansatte i Sudans rikskringkasting skal også være pågrepet. Internettbruk på mobiltelefonnettet skal være stengt ned flere steder og viktig infrastruktur blir bevoktet av militæret.  Militære og sivile grupper har regjert landet gjennom det såkalte Suverenitetsrådet siden mangeårig president Omar al-Bashir ble kastet etter massedemonstrasjoner i 2019. I september i år ble det forsøkt gjennomført statskupp av det som angivelig var Bashirs støttespillere. De sivile gruppene har anklaget militæret for å benytte anledningen til å befeste egen makt. Etter planen skulle Suverenitetsrådet styre landet frem til planlagte valg i 2023. Norge har over lengre tid engasjert seg i fredsforhandlinger mellom sudanesiske myndigheter og opprørsgrupper i landet sammen med USA og Storbritannia i det såkalte Troika-samarbeidet. I august i fjor ble Juba-avtalen undertegnet av statsminister Hamdok og representanter for Sudans revolusjonsfront og Sudans frigjøringsbevegelse. Borgerkrigen i landet som varte i to tiår har krevd mer enn 300 000 liv og drevet 2,5 millioner mennesker på flukt. NYNAZISTER I «GRENSEPATRULJE»: Tysk politi har 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.