Nyhetsbrev 25. mai: Lukasjoenkos «flykapring» ryster Europa

God ettermiddag!

– EUROPAS SISTE DIKTATOR BAK FLYKAPRING: NATOs generalsekretær Jens Stoltenbergføyde seg i formiddag til ordbruken fra EU og flere vestlige statsledere da han kalte Lukasjenko-regimets aksjon mot dissidenten Roman Protasevitsj en «statlig kapring» av passasjerflyet som passerte gjennom hviterussisk luftrom. Protasevitsj har fram til arrestasjonen levd i eksil i Litauen og hadde ingen planer om å oppsøke Hviterussland, men Ryanair-flyet han satt i ble tvunget ned på bakken i Minsk for å bortføre regimemotstanderen og hans russiske kjæreste.
     En «tilståelsesvideo» der Protasevitsj etter arrestasjonen bekrefter å ha organisert demonstrasjoner mot Lukasjenko bærer preg av at han trolig er utsatt for tortur og ble tvunget til uttalelsen.
      En rekke europeiske flyselskaper endrer nå rutene sine for å unngå hviterussisk luftrom, samtidig som Hviterusslands selskap Belavia trolig mister tilgangen til andre europeiske flyplasser. Det er uklart hva EUs sanksjoner forøvrig vil bestå av.
    – Det internasjonale samfunnet et nødt til å reagere veldig sterkt på dette.Det er ingen tvil om at Lukasjenko lever opp til sitt rykte som Europas siste diktator, uttalte Norges ...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.