Nyhetsbrev 20. september: Sosialdemokratene ligger godt an til valgseier i Tyskland

SOSIALDEMOKRATENE MOT VALGSEIER: På søndag er det valg til Forbundsdagen i Tyskland, der tre kandidater tevler om å bli Angela Merkels etterfølger som forbundskansler: sosialdemokratenes (SPD) Olaf Scholz, De grønnes Annalena Baerbock, og kristendemokratenes (CDU) Armin Laschet. (Hans partifelle Merkel stiller altså ikke til gjenvalg). På de siste nasjonale meningsmålingene leder SPD, med 26 prosent oppslutning, mot 21 prosent for CDU og 15 prosent til De grønne. Under gårsdagens TV-debatt, som var den siste før valget om seks dager, mente 42 prosent av seerne at Scholz gikk av med seieren, mot 27 prosent for Laschet og 25 prosent for Baerbock. I debatten fremsto sosialdemokratene i SPD forent med De grønne mot sentrum-høyre-partiet CDU. CDUs Laschet har gjennom valgkampen flere ganger anklaget SPD og De grønne for å rotte seg sammen for å få inn det sosialistiske Venstre-partiet i regjering. Både SPD og De grønne understreket i går at de kan forhandle med alle partiene i parlamentet, med unntak av  ytre høyre-partiet Alternative für Deutschland (AfD). KRISE UTEN KRISELEDER: Lederdebatten er i gang i KrF etter at Kjell Ingolf Ropstad på lørdag (mange vil si én dag for sent) trakk seg som både statsråd og partileder som følge av gutterom- og skatte-avsløringene. «KrF var i dyp krise. Nå er de i en dyp krise uten noen som er forberedt på å ha hovedansvaret for å stake ut kurs, bygge lag og definere et politisk prosjekt»

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.