RØDT JUBLER: En fersk meningsmåling viser – igjen – et klart flertall for regjeringsskifte. Ap og Sp ville her fått 78 av 168 mandater på Stortinget alene, mens de fire borgerlige får 60 mandater. (Målingen er utført av Norstat for Aftenposten og NRK i perioden 25.-31. mai).
Rødt går de mest frem i målingen, med en total oppslutning på 5,9 prosent. De øker med 1,5 prosentpoeng – like mye som SV går tilbake. Blir det slik, kan Rødt få en stortingsgruppe med 11 representanter.
Hvis målingen hadde vært valgresultatetet, ville en potensiell regjering med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ikke vært avhengig av flere partier, da de har 91 mandater til sammen. «Aps eneste plan er en rødgrønn flertallsregjering med Sp og SV», sier Jonas Gahr Støre til NRK. Mandag snakket Dagbladet med anonyme kilder i Senterpartiet som utelukker regjeringsforhandlinger med SV. Klassekampen har i dag snakket med flere Sp-profiler, som understreker at de ikke har lukket døren for SV.
Tre og en halv måned før valget, står både Venstre og Krf i fare for å havne under sperregrensen.

VIL STOPPE «VIRUSSTIGMATISERING»: I stedet for å oppkalle de ulike koronamutasjonene etter spesifikke land, ønsker Verdens Helseorganisasjon (WHO) at de  skal få navn etter greske bokstaver, skriver Aftenposten. WHO foreslår å kalle de ulike variantene for «Alfa» (den britiske), «Beta» (den sørafrikanske), «Gamma» (den brasilianske), og «Delta» (den indiske). WHO håper systemet blir mer rettferdig og forståelig, og de ber myndigheter og mediene ta de nye navnene i bruk. Fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad er usikker på om det vil være hensiktsmessig med nye navn, fordi han tror det etter hvert kan bli flere undervarianter, og derav mange bokstavvariasjoner, sier han til Aftenposten.

DESPERAT: Den hviterussiske aktivisten Stepan Latypov (41) skal ha stukket seg selv i halsen med det som så ut som en penn, mens han var i retten, skriver BBCHendelsen skal ha skjedd etter at han ble fortalt at familien og naboen hans ville risikere straffeforfølgelse, dersom han ikke erkjenner skyld
Latypov blir beskyldt for å oppmuntre til sosial uro og for å ha motarbeidet politiet under arrestasjonen i september i fjor, noe han nekter for.
Deutsche Welle melder forøvrig at Hviterussland innfører nye regler som vil gjøre det nesten umulig for borgerne i å reise ut av landet.