INGEN SKJENK: Regjeringen presenterte mandag noe få lettelser i de omfattende koronatiltakene: Tiltaksnivået for ungdomsskoler og videregående skoler nedjusteres fra rødt til gult nivå, treninger og fritidsaktiviteter for barn og unge frarådes ikke lenger og anbefalingen om å unngå besøk hjemme fjernes.

Men ordningen med nasjonalt skjenkestopp videreføres, selv om Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har vært uenige (regjeringen setter sin lit til sistnevnte, men skal revurdere allerede i neste uke):

– Vi vet at ansatte i serveringsbransjen er overrepresentert når det gjelder koronasmitte. En dansk ekspertgruppe la nylig frem en rapport som viser at barer er blant de områdene som har høyest virkning på smittespredningen, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

I helga ble det kjent at helsemyndighetene tok kraftig feil om økende smittetall i jula. FHI-direktør Camilla Stoltenberg mener likevel det var rett å innføre skjerpede tiltak etter nyttår, blant annet for «å få bedre oversikt».