«MISFORSTÅTT»: Det er langt fra sikkert at Eva Kristin Hansen (Ap) kan bli sittende som stortingspresident etter Adresseavisens pendlerbolig-avsløring.
    Dette har skjedd: Hansen har sittet på Stortinget i 16 år – og hatt gratis pendlerbolig i 12 av dem. Etter et samlivsbrudd i 2011, leide hun et rom i leiligheten til Trond Giske i hjembyen Trondheim. Rommet sa hun opp i 2017, samtidig som hun sa fra seg pendlerboligen i Oslo. Men tre år tidligere hadde hun giftet seg og kjøpt halvparten av en enebolig på Langhus i Ski, 29 kilometer fra Stortinget. Den folkeregistrerte adressen beholdt hun imidlertid på Giskes rom i Trondheim – og dermed også pendlerbolig i hovedstaden. (Reglene krever at representanten bor minst 40 kilometer unna Stortinget for å få pendlerbolig.) Aftenposten har i dag tallfestet leieverdien på boligen til minst 380 000 kroner i perioden der hun samtidig eide bolig i Ski.
        Som stortingspresident har Hansen tatt til orde for å rydde opp i skandalene rundt politikernes pendlerboliger som er blitt kjent gjennom flere avsløringer i høst. «Det er vanskelig å forklare hvorfor [hun] ikke startet med å rydde opp i eget rot», skriver Adresseavisens politiske redaktør onsdag. Rødt-politiker Marie Sneve Martinussen og Frp-leder Sylvi Listhaug mener stortingspresidenten må forklare seg, mens MDG-politiker Rasmus Hansson krever Hansens avgang: – Den som sitter der (som stortingspresident, red. anm) må ta ekstra mye ansvar og vise at nå må vi ha slutt på den litt lettvinte misforståelseskulturen med privilegier på Stortinget. Hun bør vise det med å trekke segsier han.
        Eva Kristin Hansen erkjenner at hun har brutt reglene, men hevder årsaken er en – ja, nettopp – misforståelse: «Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig», skrev hun i en e-post via sin rådgiver til Adresseavisen tirsdag.

INGEN LØSNING I SIKTE:  «Vi må forberede oss på at situasjonen på den polsk-hviterussiske grensen ikke vil bli løst med det første. Vi må forberede oss på måneder, jeg håper vi ikke må forberede oss for årsier Polens forsvarsminister Mariusz Błaszczak.