KONTINENTET NÆR AVSKÅRET: Det var total krisestemning langs store deler av kysten i går kveld, da det ble klart at Sjøfartsdirektoratet hadde gitt ferge- og hurtigbåtoperatøren Boreal seilingsnekt på ubestemt tid. Grunnen var flere alvorlige sikkerhetsbrudd avdekket hos selskapet. Sjømatnæringen og befolkning langs hele kysten fra Rogaland til Finnmark ble umiddelbart rammet av transportstoppen for selskapets over 40 båter. Sjømatkonsernet Nova Sea stod i fare for å brenne inne med 600 tonn laks som skulle ut torsdag og fredag. Tre ministre, næringsministeren, samferdselsministeren og fiskeri- og sjømatministeren, innkalte Sjøfartsdirektoratet til krisemøte onsdag kveld. Det tok bare timer før direktoratet gikk ut og gav selskapet et midlertidig løyve. Kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus sier til NRK at de ikke ble presset av ministrene til å trekke tilbake stansen. Boreal hadde da lagt frem en plan med tiltak selskapet skal sette i verk for å få orden på sikkerhetsbruddene.

KORONANYTT: Frankrikes president Emmanuel Macron er koronasmittet, ifølge nyhetsbyrået AP. Samtidig melder Danske TV 2 at alle EU-land begynner vaksinering mot viruset den 27. desember. Kanalen viser til nyhetsbyrået Reuters, som skal ha Tysklands helseminister, Jens Spahn, som kilde.

KONGELIG REFS: Svenskekongen har gått ut i et intervju med SVT og sagt at Sveriges korona-strategi har mislykkes. «Vi har et stort antall som er døde, og det er ganske enkelt helt fryktelig», sa kong Carl Gustaf. I går kom den svenske koronakommisjonens første delrapport, som tok for seg virushåndteringen i eldreomsorgen. Det svenske FHI, Folkhälsomyndigheten, kritiseres sterkt for både å gi for svak og for treg veiledning, informasjon og tiltak for sykehjem. 90 prosent av de 7000 svenskene som har dødd av Covid-19 hittil, var over 70 år. Statsepidemiolog Anders Tegnell svarer til Sveirges Radio at han mener folkehelsa var tydelig helt fra starten av. «Det var ikke vi som skulle gjøre noe, det var virksomhetene selv», svarte han.