KABUL HAR FALT: Taliban tok søndag kontroll over hovedstaden Kabul i Afghanistan og hevder de snart vil erklære landet «Den islamske emiraten Afghanistan»Bilder fra Al Jazeera viser Talibans ledere på plass i presidentpalasset. Taliban har erklært at krigen er over i landet og forsikret internasjonale utsendinger om at de ønsker en fredelig overgang, samtidig som Reuters melder at Taliban har startet å samle inn våpen fra sivile i hovedstaden.

USAs president Joe Biden har mandag kl. 14 ennå ikke kommet med noen offisiell uttalelse om det siste døgnets hendelser. Wall Street Journal kritiserer på lederplass presidenten for å forsøke å unngå ansvar for det de beskriver som en «katastrofal uttrekning». Talibans lynraske maktovertakelse er en regelrett ydmykelse for USA som i løpet av 20 år har brukt milliarder av dollar og tapt over 2000 menneskeliv på nasjonsbygging og militær styrketrening i landet.

Søndag og mandag har amerikanske diplomater blitt evakuert ut av ambassaden i Kabul med helikoptre. På Twitter har flere sammenliknet fallet av Kabul med hvordan USAs mislykkede krig i Vietnam avsluttet i Saigon i 1975, med angrep på og evakuering fra ambassaden i helikoptre. Da denne sammenlikningen ble trukket opp for Biden på en pressebrief om USAs uttrekning av Afghanistan tidligere i juli, nektet han for at det kom til å være noen likhetstrekk der: «Det vil ikke under noen omstendighet skje at dere ser folk bli løftet av taket på USAs ambassade i Afghanistan.» CNNs nasjonale sikkerhetsanalytiker Peter Bergen kritiserte i etterkant Biden for hans «dårlig vurderte, hastige uttrekning» og mente talen var full av falske påstander. Flere amerikanske kommentatorer mener nå at Biden står i en politisk krise, bare et halvt år inn i presidentskapet.