Nyhetsbrev 15. januar: Ett år og 8 måneder for Laila Bertheussen

DØMT FOR ANGREP PÅ DEMOKRATIET: Laila Bertheussen er i dag dømt til fengsel i ett år og 8 måneder av en enstemmig Oslo Tingrett. Påtalemyndigheten stevnet Bertheussen for trusler, angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, anklage om oppdiktet straffbar handling og brudd på brann- og eksplosjonsloven.  Tingretten frifant henne for anklagen om oppdiktet straffbar handling. «Det er ingen tvil om at saken har vært usedvanlig grundig etterforsket», uttalte dommer Yngvild Thue under opplesningen. Hovedpunktene:

  • Retten er ikke i tvil om at Bertheussen tusjet «rasisit» på veggen og hakekors på bilen, samt at hun la en hyssing i drivstoff-tanken, at det var hun som senere satt fyr på søppelbøtten i hagen og la et trusselbrev i postkassen, og at det er Bertheussen som har skrevet trusselbrevet som ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Retten mener at Bertheussen har utført alle handlingene bak alle hendelsene fra 6. desember 2018 til 10. mars 2019.
  • Retten mener at samtlige av hendelsene er å regne som trusler, egnet til å fremkalle alvorlig frykt, og at Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde var mål for de omtalte truslene.
  • Bertheussens formål har vært å ramme «Ways of seeing» – altså å få det til å se ut som om deres filming hadde ført til angrep fra antirasister, heter det i dommen. At hun hadde et annet hovedmotiv enn å ramme Wara eller ekteparet Tybring-Gjedde, er ikke til hinder for at hun handlet forsettlig – hun forsto at handlingene ville bli oppfattet som trusler.
  • Retten mener at daværende justisminister Wara er blitt helt konkret forhindret fra å utføre sitt virke som statsråd. Retten mener også at brevet til Tybring-Gjedde var ment å ramme dem som henholdsvis stortingsrepresentant og statsråd.
  • De mange handlingene beskrives som alvorlige og «kan ikke sies å være impulshandlinger». De var «godt planlagt og gj...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.