STOR AVSLØRING: Det britiske gravenettstedet Bellingcat (i samarbeid med The Insider, CNN og Der Spiegel) publiserte mandag en omfattende og svært detaljert gjennomgang av telefon- og reisedata som tyder på at eksperter på kjemiske våpen fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB var implisert i forgiftningen av dissidenten Aleksej Navalnyj, som ble akutt syk på et fly i august.

Mer konkret viser gjennomgangen at tre FSB-agenter – to av dem leger med falske identiteter – fulgte Navalnyj i Sibir og fikk støtte fra ytterlige fem FSB-ansatte i området. Kommunikasjonen mellom mennene øker kraftig like før forgiftningen og når Navalnyj forlater hotellet for å dra til flyplassen.

Avsløringen kommer også med nye opplysninger om at Russland fortsetter å holde seg med et program for kjemiske våpen og nervegiftgruppen Novitsjok spesielt, men at dette arbeidet er skjult i sivile forskningsinstitutter.

CNN har banket på døra hos Oleg Tayakin, én av mennene som blir avslørt som FSB-agent i den ferske publiseringen. Det kommer ikke mye ut av besøket, men den korte videoen er spennende likevel.