PÅ OVERTID IGJEN: Det forhandles fortsatt i Brussel etter at britenes statsminister Boris Johnson og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen søndag ble enige om at de ikke avslutter jakten på enighet umiddelbart – partene skal faktisk være samstemte om ganske mye i avtalen som blant annet vil sikre friksjonsfri handel mellom Storbritannia og det europeiske fellesskapet i tida etter 31. desember, men det gjenstår ennå å løse «store problemer», spesielt rundt fiskeripolitikken. Mandag skal EUs sjefforhandler Michel Barnier ha uttalt til representanter for de 27 EU-landene at han tror det finnes en smal vei til en endelig avtale, men at det blir vanskelig å komme dit. Forhandlingene kan i praksis fortsette noen dager til, men det haster selvsagt veldig – også fordi en mulig avtale må ratifiseres i både Storbritannia og EU før den trer i kraft. Enkelte har nå spekulert i at bare deler av avtalen blir inngått før nyttår, og at forhandlinger om de vanskeligste punktene kan fortsette inn i 2021.

DRITTHØST: Synes du høsten 2020 har vært litt i overkant mørk? Vel, du er i hvert fall ikke toppsjef i Equinor, som har hatt noen temmelig slitsomme måneder: Først brøt det ut en voldsom brann ved gassanlegget på Melkøya, siden sprang en septikktank lekk – og dette er bare starten på et halvår som også inkluderer mer brann, knusende granskningsrapporter og harde anklager mot fracking-virksomheten i USA. Les vår oppsummering i denne artikkelen.

KAOSET I USA: I dag trer valgmenn i USAs delstater sammen for å gjøre Donald Trumps nederlag offisielt. Kongressbygningen i Lansing, Michigan må holde stengt for alle andre etter trusler om vold. I helga ble ytterligere et søksmål om ugyldiggjøring av valgresultatet i flere delstater stoppet i HøyesterettOg i Washington D.C. brøt det ut voldelige sammenstøt mellom Trump-vennlige medlemmer av den nyfascistiske gategjengen Proud Boys og meningsmotstandere.

«Stop the Steal»-markeringen i hovedstaden forløp rolig omtrent til mørkets frambrudd – presidenten selv applauderte de fremmøtte via Twitter. Siden ble minst fire personer knivstukket ved Proud Boys-gjengens møtested (det er ennå motstridende meldinger om hvilken side ofrene tilhørte, minst én er alvorlig skadd), parallelt med at opprørspoliti gjorde intense forsøk på å kontrollere et voksende kaos der slåsskamper og sammenstøt oppsto på ulike steder i byen.