Nyhetsbrev 10. november: EU kaller migrantkrisen «hybridangrep»


– HYBRIDANGREP: Krisen utløst av Lukasjenko-regimets utnyttelse av migranter som sendes til grensa mot Polen, eskalerer. EU og USA uttaler offisielt at det dreier seg om hybridkrigføring, og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kunngjorde i dag at nye sanksjoner mot Hviterussland vil bli innført om aktiviteten på grensa fortsetter. «Det er viktig at Lukasjenko forstår at denne framtredenen har en kostnad», sa hun etter et møte med president Joe Biden i Det hvite hus.

HØYESTERETT SKAL VURDERE POLEN: Er rettssystemet i Polen så politisert av det autoritære regjeringspartiet PiS at det ikke lenger er forsvarlig å utlevere personer fra Norge dit? Det blir nå tema for full behandling i Høyesterett i Norge. Rett24 skriver at Høyesteretts ankeutvalg i dag besluttet at en kjennelse Borgarting lagmannsrett avsa i en utleveringssak i oktober skal ankebehandles i avdeling. I utgangspunktet blir alle siktede i EØS-området utlevert etter de enkelte landenes ønsker, men avtalen om såkalt europeisk arrestordre settes for Polens del opp mot norsk lovgivning der det heter at:«Ein arrestordre som nemnd i første ledd skal også avslåast dersom overlevering vil vere i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen med endringar eller dei tilleggsprotokollane som gjeld som norsk lov.»

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.