SPARKEN: Ledelsen ved NTNU går til avskjedssak mot førsteamanuensis Øyvind Eikrem, skriver Khrono og flere andre medier torsdag. Det skjer etter at en granskningsrapport i vår konkluderte med at Eikrem hadde tilgang til og må holdes ansvarlig for en anonym Facebook-konto som har delt innhold i strid med rasismeparagrafen, men også at førsteamanuensisen – ifølge ledelsen – har brutt både tjenesteplikter og lojalitetsplikten overfor arbeidsgiver.

Eikrem selv mener at universitetet forsøker å «tegne et vrengebilde av at jeg skal ha oppført meg dårlig overfor andre ved NTNU». Eikrem og Forskerforbundet skal ha fått muntlig beskjed allerede tidlig i mai om at det ville komme et forhåndsvarsel om avskjed.

Det var Filter Nyheter som i februar 2020 omtalte at Eikrem kunne knyttes til en Facebook-konto som bidro til å hisse opp rasistiske nettdebatter i ulike lukkede grupper. Førsteamanuensisen har selv nektet å stå bak de aktuelle meldingene.

TOPPMØTESIRKUS: I helgen møtes statslederne fra verdens syv mektigste land til årets G7-toppmøte, denne gangen i turistperlen Cornwall i Sør-England. De viktigste sakene på programmet blir gjenåpningen av økonomien etter pandemien, oppbygging av et internasjonalt helsesystem som kan beskytte mot fremtidige pandemier, klima og skattlegging av tech-gigantene, skriver Aftenposten.