Nyhetsbrev 1. desember: Omikronvarianten er her, men vaksinedilemma kan forsvinne

DEN ER HER: Omikronvarianten av covid 19-viruset er påvist i Norge, i fire tilfeller i Øygarden kommune i Hordaland og Ullensaker i Akershus, og et utbrudd på Frogner i Oslo mistenkes å være forårsaket av den nye virusvarianten.

Om noen skulle være i tvil, sier FHIs Line Vold på en hasteinnkalt pressekonferanse i dag at det forventes meldinger om flere tilfeller (VG). – Jeg kan forstå at det virker skremmende på noen, men vi har vært forberedt på dette og har planer for å håndtere smitte umiddelbart, sier helseminister Ingvild Kjerkol (NRK). Vi venter fortsatt på sikker kunnskap om hvor alvorlig sykdom varianter fører til, og i hvilken grad den (ikke) stoppes av vaksinen.

...MEN VAKSINEDILEMMA KAN FORSVINNE: Ved nyttår vil det være produsert 1,17 milliarder covid-19-vaksinedoser, noe som kan gi rom for både en tredje dose til Norge og deling med fattige land. Det skriver Aftenposten

Vaksineoversikten, som blant annet kan ses i VG, viser hvor skjevt vaksinene er fordelt i verden for øyeblikket. WHO-sjef Tedros Ghebreyesus har tidligere oppfordret rike land til å slutte å prioritere oppfriskningsdoser foran helsepersonell, eldre og utsatte grupper i lavinntektsland. 

Nå kan det likevel se ut til at de moralske dilemmaene knyttet til en tredje vaksinedose...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.