Svartehav-skip trosser Russland for å levere korn til verdensmarkedet

GARANTERER IKKE SIKKERHETEN TIL KORNSKIP: Det russiske forsvarsdepartementet meldte i går at det nå er uaktuelt å garantere sikkerheten til skipene som seiler gjennom korridoren i Svartehavet som brukes for å skipe matvarer ut av Ukraina, og anklager ukrainerne for å utnytte korridoren militært – som da marineflåten i Sevastopol på Krym-halvøya ble angrepet i helga. Russland sier de «terminerer» avtalen, snarere enn å trekke seg ut av den. I går gikk 16 kornskip gjennom korridoren, som er fremforhandlet ved hjelp av FN. I dag reiste ytterligere tre, melder New York Times.

Samtidig er FNs internasjonale atomenergibyrå på plass ved to kjernekraftverk i Ukraina for å granske de russiske påstandene om at landet planlegger å detonere «skitne bomber», altså konvensjonelle sprengladninger som sprer radioaktiv forurensing. Ukrainske og vestlige land har avfeid påstandene som grunnløse.


BETALER VM-FANS FOR GOD PR: 50 håndplukkede nederlandske fotballfans har fått gratisbilletter til fotball-VM, samt reise, kost og losji dekket av Qatar. Kravet er at de må følge en såkalt Code of Conduct, som blant annet går ut på at de skal promotere Qatar i sosiale medier. Fansen skal også rapportere fra om all negativ omtale av Qatar i sosiale medier, og de har plikt til å møte opp på åpningskampen mellom Qatar og Ecuador den 20. november. Den nederlandske tv-kanalen NOS har intervjuet 12 av dem som takket ja til avtalen, som er fullt klare over menneskerettsbruddene Qatar er anklaget for. Noen ville ha reist uansett, og var dermed glade for å få reisen gratis, mens andre ikke ville hatt råd til å dra til Qatar av egen lomme. Sportshistoriker Jurryt van de Vooren sier til avisa Dutch News at det ofte skjer at kjente personer og «influensere» kan få oppholdet påspandert for å spre positiv omtale, men at dette ikke pleier å skje med «vanlige» fans. Spesielt reagerer han på at man må oppgi fullt navn på dem som snakker negativt om Qatar: «Det handler ikke bare om influenserne, som er et helt normalt fenomen: Det er det faktum at du blir brukt som en slags spion»


«GRAND COALITION» I DANMARK? Uansett valgresultat tirsdag ønsker statsminister Mette Fredriksen en bred regjering på tvers av hovedskiller i politikken, fastslo hun i går på den siste partilederdebatten før danskene går til urnene. Det vil hun stå ved selv om rød blokk får rent flertall, presiserte sosialdemokraten foran tv-kameraene til Danmarks Radio.

Fredriksens egen oppslutning er bemerkelsesverdig stabil på meningsmålingene, mens det på blå side har vært oppsplitting: Tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke har tatt med seg mange konservative velgere til nystartede Moderatene, nettopp ved å friste med en bred samarbeidsregjering, mens hans kontroversielle, tidligere integreringsminister Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokratene måles til mellom 7,2 og 8,1 prosent oppslutning på bekostning av det gamle ytre høyre-partiet Dansk Folkeparti, som kan bli helt borte (se vektet snitt av målinger i Jyllandsposten). Lenger inn mot sentrum soper nystartede Liberal Alliance opp mange yngre velgere. 


  • Vipps et valgfritt beløp til 73 15 46, så får flere studenter årsabonnement på Filter Nyheter. Vår Filter FADDER-kampanje er en braksuksess, og over 50 studenter ved Høgskulen i Volde har så langt fått tilgang på kvalitetsnyhetsdekning fra Filter Nyheter på grunn av lesernes donasjoner. Hver krone som kommer inn, matches av oss!

KAN GJØRE COMEBACK: Også i Israel er det valg i dag – det femte siden 2019  – etter at den brede koalisjonen hvis fremste eksistensberettigelse for et år siden primært var å fjerne korrupsjonstiltalte Benjamin Netanyahu fra statsministerstolen, har gått i oppløsning. Nå kan Netanyahu (som fortsatt er tiltalt) gjøre comeback med støtte fra ytre høyre og mot en bakgrunn av en flere måneder lang periode med høyt konfliktnivå og blodsutgytelse på Vestbredden, skriver DW.


TITALLS SAVNET I GRESK FARVANN ETTER BÅTFORLIS: Det er satt i gang store redningsaksjoner etter at en båt med et titalls mennesker som forsøkte å ta seg fra Tyrkia til Hellas for å søke asyl er savnet. Ifølge den greske avisa Ekathimerini har ni personer blitt reddet etter å ha søkt dekning på et skjær mellom øyene Evvia og Andros, mens de som ble reddet sier det skal ha vært minst 68 mennesker ombord. Vanskelige værforhold i Egeerhavet skaper store utfordringer for redningsmannskapet. De fleste passasjerene var mest sannsynlig fra Afghanistan, Iran og Egypt.


Foto: UN Geneva (illustrasjonsbilde, tatt i september)


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.