Nye pågripelser i Pride-terror-saken

FIRE SIKTEDE: To menn ble i går pågrepet i Oslo, siktet for medvirkning til skytingen mot skeive og andre bargjester i Rosenkrantz’ gate i Oslo sentrum natta før Pride-paraden skulle arrangeres. Pågripelsene kom bare to dager etter at politiet offentliggjorde at Arfan Bhatti – som befinner seg i Pakistan – er etterlyst og siktet for medvirkning til en terrorhandling.

Den ene nye siktede er en mann som i 2019 ble dømt for besittelse av samme type maskinpistol som Zaniar Matapour skjøt med i Oslo-angrepet 25. juni i år. I den tidligere våpensaken hadde også Arfan Bhatti en siktelse mot seg som til slutt ble frafalt. Våpenmannen og Bhatti var, i likhet med Matapour, i år med i samme Whatsapp-gruppe som har vært kartlagt i terror-etterforskningen, ifølge VG.

Oslopolitiet signaliserte i ettermiddag at det ikke er ventet flere snarlige siktelser. Men selv om politiet nå mener å ha kontroll på de mest sentrale personene i terrorsaken, betyr ikke det at trusselnivået uten videre blir justert ned i Norge. Bakgrunnen er blant annet at PST i kjølvannet av Oslo-skytingen avdekket at også ekstremister utenfor det aktuelle nettverket ble inspirert av angrepet.


  • Det er nå du må tegne et abonnement på Filter Nyheter! Da rekker du nemlig å få siste utgave av papirmagasinet i posten. Klikk her for å lese mer!

KAN STENGE GRENSENE: En russisk senator har tatt til orde for å stenge grensene for alle menn i vernepliktig alder, etter at hundretusener trolig har forlatt landet for å unnslippe Vladimir Putins mobilseringordre og å bli sendt til fronten i Ukraina. Ifølge den uavhengige russiske avisa Novaja Gazeta har etterretningstjenesten FSB registrert 261 000 menn som har reist fra Russland fra ordren ble gitt onsdag og frem til lørdag (tallet er dog usikkert), og det er meldt om lange køer ved grensen blant annet i Georgia og Kasakhstan. I helga skrev Meduza at Russland sperrer grensene for menn i vernepliktig alder fra 27. september, altså i morgen. 

Andre tar sitt raseri over mobiliseringsordren ut på innrulleringssentere og offentlige bygninger, som har vært satt i brann i en rekke byer. I Dagestan har flere blitt skadet i forbindelse med kraftige protester mot mobiliseringen.


RAMMET AV SKOLESKYTING: 13 skal være drept, sju av dem barn, etter at en geværmann først åpnet ild mot sikkerhetsvakter på en skole i Izhevsk i Sentral-Russland, for så å gå rundt i gangene på skolen og rette våpenet mot elever og lærere. Han tok sitt eget liv etter å ha blitt beleiret inne i et rom av politiet. Politiet har ikke frigitt gjerningsmannens identitet eller oppgitt noen motivasjon for ugjerningen, ut over at han skal ha hatt klær og tatoveringer med hakekors, melder AFP.


YTRE HØYRE VANT FRAM I ITALIA: Europeiske høyrepopulister og ytre høyre-profiler fra Viktor Órbans politiske rådgiver i Ungarn til partilederen for Vox i Spania, opposisjonsleder Marine Le Pen i Frankrike og den polske statsministeren Mateusz Morawiecki er blant dem som i dag har vært ute og hyllet Giorgia Meloni etter valgseieren i Italia. 

Med over 20 prosent oppslutning og støttepartiene til Matteo Salvini og Silvio Berlusconi med seg i koalisjon, kan politikeren nå danne det som omtales som den mest ytterliggående regjeringa i landet siden Mussolinis tid, og den første rene ytre høyre-regjeringa i Vest-Europa etter krigen. Meloni selv finner seg ikke i noen «fascist»-merkelapp, men leder et parti med politiske røtter i bevegelsen som reiste seg i asken etter krigstidsdiktatoren og har gått til valg på blant annet hardere innvandringspolitikk og innskrenke homofiles rettigheter. 

Det er likevel ikke noen umiddelbar grunn til å frykte for EU, som Meloni neppe vil risikere å miste tilskudd fra, eller for den saks skyld å anta at valgresultatet er noen seier for Vladimir Putin, argumenterer statsviter og ytre høyre-ekspert Cas Mudde i The Guardian (Melonis fremste utfordring blir kanskje å holde koalisjonen samlet, for det er ingen hemmelighet at kjemien mellom de tre partilederne som skal regjere sammen har litt å gå på.)

Ha en fortsatt god mandag! Hilsen Filter-redaksjonen


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.