Næringsministeren taus i Telenor-dramaet og Sør-Koreas president blir stilt for riksrett (Nyhetsbrev)

Hele tusen russiske idrettsutøvere kobles til dopingskandalen, Finnmark står stille på grunn av nedbør, kraftig vind og rasfare; fiskerinæringa forbereder seg på tøffe forhandlinger om nye handelsavtaler med England, og Politisk kvarter brakte i dag en sivilisert debatt om sperregrensa og det norske partisystemet. Ellers:
Tillit til uenig styre
Næringsminister Monica Mæland er foreløpig kryptisk om Telenor-dramaet som må ende med at enten styrelederen eller direktøren ryker.  Men er det sannsynlig at Gunn Wærsted – tidligere kåret til Norges mektigste næringslivskvinne – velger alenegang i styret mot Sigve Brekke uten å ha forsikret seg om at hun har statsråden i ryggen? «Næringsministeren har tillit til sittende styreleder og styre. Det har vi i alle selskaper hvor vi er eier», er hele uttalelsen fra departementet i formiddag. Det som har skjedd er altså at Wærstad har pekt på det som skal være hittil ukjente skjeletter i skapet fra Brekkes tid som Asia-sjef som er så alvorlige at hun ikke lenger har tillit til ham, mens resten av styret ikke er av samme oppfatning. (En kilde sier til DN at Telenor hyret eksterne jurister som konkluderte med at Brekke ikke kunne holdes ansvarlig). VG påpeker at feiden også har en partipolitisk dimensjon, der den blåblå regjeringen kan ha en anledning til å kvitte seg med Ap-mannen Brekke. I ettermiddag har private aksjonærer begynt å kreve opprydning i konflikten.
Forsvunnede flyktninger
Mange av de sivile som har flyktet fra opprørskontrollerte deler av Øst-Aleppo er savnet – og FN frykter det verste basert på Bashar al-Assads forkjærlighet for torturfengsler og «forsvinninger». «Det er veldig vanskelig å få etablert fakta i en så vanskelig og krevende situasjon. Men vi har fått mange bekymringsmeldinger om at flere hundre menn har forsvunnet etter at de har tatt seg inn i regimekontrollerte områder, sier Rupert Colville, talsmann for FNs menneskerettskontor. Assads styrker fortsatte artilleribombardementet i Aleppo i dag, så det viste seg at den «humanitære pausen» i beste fall gjaldt flyangrep. Regimet har de siste ukene fått kontroll over minst 75 prosent av opprørerernes områder i byen og titusenvis av mennesker er på flukt. Så seint som i går myrdet syriske soldater sivile med tønnebomber med det som skal ha vært klorgass.
Veldig bensingjerrige nordmenn?
Jeg er fascinert av at at Finansdepartementet opererer med dobbelt så høy prisfølsomhet for drivstoff som det ekspertene i Transportøkonomisk institutt gjør – altså en litt svakt begrunnet klokkertro på at du og jeg kjører mindre hvis pumpeprisen går opp med noen titalls øre. Det er én av forklaringene på hvorfor klimaeffekten av budsjettforliket ser veldig mye høyere ut i regnestykket fra regjeringen og støttepartiene enn det Cicero Senter for klimaforskning kommer fram til.

 

Park-ert
Sør-Koreas president Park Geun-hye blir stilt for riksrett, etter at flere av hennes egne partifeller i parlamentet stemte for straffeforfølging av korrupsjonsskandalen. Statsminister Hwang Kyo-ahn overtar styringen av landet og militæret er i satt i høy beredskap i frykt for at Nord-Korea vil utnytte situasjonen til provokasjoner. Landets forfatningsdomstol har nå 180 dager på seg til å avgjøre om presidenten har begått alvorlige lovbrudd og må gå av. Park har gjort seg svært upopulær siden hun vant valget i 2012 med klar margin, og beskyldes blant annet for å kneble opposisjonen, innskrenke pressefriheten og slå knallhardt ned på demonstranter.

 

Alle vil ha pengene fra skatten
Den totale pengesummen norske kommuner drar inn på eiendomsskatt har økt med 36 prosent de fire åra de blåblå har sittet i regjering. – Jeg har en veldig klar oppfatning av at kommunane tar inn eiendomsskatt fordi de vil unngå å kutte i velferd, heller enn å satse nytt, sier Helga Pedersen til Klassekampen. I Oslo har eiendomsskatt-motstandere i Venstre og KrF regnet med eiendomsskatt-pengene i sine alternative budsjett, og mener det er umulig å fjerne hele skatten på ett år.