Nye beregninger: Så elendig er klimaeffekten av regjeringens budsjettforslag

Midt i budsjettkrisen har to klimaforskere ved Cicero - Borgar Aamaas og Asbjørn Aaheim - publisert hver sine beregninger av hvordan både regjeringens statsbudsjett og de alternative budsjettene til de andre partiene slår ut som kutt i CO2-utslipp, altså slik posisjonene var før forhandlingene som nå offisielt er brutt. Søylene nedenfor illustrerer hvor langt Høyre- og Frp-regjeringen står fra ambisjonene til samarbeidspartiene når det kommer til kampen mot global oppvarming. Cicero-forskerne skriver: «Når vi ser begge metodene under ett, så er klimavinnerne MDG, SV og Venstre. MDGs budsjett reduserer utslippene med om lag 750.000 tonn allerede i 2017. Både hos Venstre og SV øker effekten fra i underkant av 350.000 tonn i 2017 til over 1 million tonn når den fulle effekten av tiltakene slår til. Regjeringens budsjettforslag reduserer utslippene med 191.000 tonn i 2017, men store deler av denne reduksjonen spises opp av lavere årsavgift. Dermed blir den langsiktige effekten kun 54.000 tonn per år». I den første modellen, som kanskje er den vanskeligste å snakke seg bort fra, er Miljøpartiet de grønne i en helt egen liga, mens KrF ligger mye nærmere regjeringen enn Venstre:

I modell nummer to - som ser på den langsiktige årlige effekten - ser overhodet ikke KrF ut som noe miljøparti, og framstår nesten like dårlige som Arbeiderpartiet til å kutte utslipp. Men de antatte kuttene til regjeringen og Sp er så små at de er vanskelige å få øye på i samm...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.