REINEIERE KJEMPER MOT VINDTURBINER FLERE STEDER I LANDET: Det er ikke bare på Fosen at reindriftssamene har kjempet iherdig mot vindturbiner. I starten av mai skal Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt kjempe mot Øyfjellet Wind AS i Helgeland tingrett. Saken ligner på Fosen-konflikten ved at anlegget er bygget opp og satt i produksjon før en rettslig avklaring om konsesjon var klar. Ifølge Thomas Benson, advokat i kontraktsrett og forvaltningsrett, kan også denne saken bli et betegnet som et pågående menneskerettsbrudd inntil avbøtende tiltak blir satt inn, og Staten kan slik sett ha gått på en smell, skriver NRK. (Utbyggerne er ikke enige i likhetstrekkene).
I lys av Fosen-dommen har også reineierne ved reinbeitedistriktene på Raggovidda i Øst-Finnmark uttalt at de angrer på at de for ti år siden sa ja til en vindmøllepark: «Hadde vi visst det vi vet i dag, hadde vi aldri signert. Men vi følte oss veldig presset», sier reineier Kate Utsi, som forklarer hvordan vindturbinene har fått store konsekvenser for reindrifta.
Både sametingspresidenten, Fosen-aksjonistene og politikere har fått drapstrusler og grov hets på sosiale medier etter forrige ukes demonstrasjoner i Oslo.
IKKE I TRÅD MED PARISAVTALEN: I dag publiserte Oljefondet sin årsrapport for 2022, der det kommer fram at investeringer i energisektoren sto for 4,4 prosent av fondets aksjeinvesteringer. NRK påpeker at ifølge Oljefondets egne beregninger fra februar, bidrar fondets investeringer til en global temperaturøkning på 2,4 grader. Investeringene i energi- og materialsektoren bidro alene til en temperaturøkning på 3,5 grader. Fondets investeringer er dermed ikke i tråd med Parisavtalen som går ut på at alle FN-land skal holde den globale oppvarmingen på maksimalt 2,0 grader, helst under 1,5 grader.
- Setter du pris på dette nyhetsbrevet? Tegner du et digitalabonnement på Filter Nyheter for bare 70 kroner i måneden får du blant annet vår daglige nyhetsoppdatering hver morgen klokka 07.00 i tillegg til eksklusivt stoff om blant annet klimakrisa, energiskvisen i Europa og hatkriminalitet. Klikk her for å lese mer!
IDENTIFISERTE HENRETTET SOLDAT: De siste dagene har bilder og videoklipp gått viralt av en ubevæpnet, ukrainsk soldat som summarisk henrettes av russiske styrker etter å ha blitt tatt som krigsfange. Nå sier den ukrainske militære ledelsen at de har identifisert soldaten som Tymofiy Shadura, som tjenestegjorde i 30. mekaniserte brigade, deltok i de harde kampene øst for Bakhmut og har vært savnet siden fredag.
Generalstaben i Ukraina sier skytingen av en ubevæpnet soldat viser «en kynisk likegyldighet til folkerett og krigens regler (…) De russiske okkupantene har igjen vist at deres hovedmåk i Ukraina er den brutale utryddelsen av ukrainere».
Det er ikke kjent hvem som avfyrte skuddene eller nøyaktig hvor henrettelsen fant sted, ifølge BBC News.
FEM KVINNER SAKSØKER TEXAS FOR ABORTLOV: I går saksøkte fem kvinner, hvorav to av dem synlig gravide, delstaten Texas som nektet dem å ta abort. Kvinnene får støtte av abortrettighets-organisasjoner for å gjennomføre søksmålet, og historiene deres er egnet til å motvirke stereotypien om hvilke kvinner som kan ha behov for abort, skriver New York Times: Flere av dem var gift og hadde barn fra før, men sto i situasjoner der hensyn til både fosteret og egen helse gjorde inngrepet medisinsk nødvendig.
To av kvinnene var gravide med tvillinger, da det ble oppdaget at det ene fosteret utviklet seg feil. De fikk vite at de måtte abortere bort det ene fosteret å redde det andre. Men etter avslag reiste en av dem heller til delstaten Colorado. En annen kvinne ble fortalt at fosteret ikke kunne overleve, men siden hjertet fortsatt slo var abort ulovlig. Hun ble nektet medisinsk behandling inntil hun ble kritisk syk og ble innlagt på akutten, og først da kunne legene lovlig fjerne fosteret.
Texas har på papiret unntak i abortloven for voldtekt, incest, «betydelig» skade på kvinnen, eller hvis fosteret har en dødelig diagnose. Men siden legene kan risikere fengsel i 99 år, høye bøter og tap av legelisensen, er mange redde for å utføre inngrepet. En del av søksmålet går derfor ut på at det må stadfestes hvilke forutsetninger som skal til for å gjøre unntak fra den strenge abortloven.
Trolig er dette første gang gravide kvinner selv saksøker en delstat for anti-abortlover som har gått ut over dem personlig, etter at amerikansk høyesterett opphevet Roe v. Wade-kjennelsen. Abort er nå ulovlig i minst 12 amerikanske delstater.
- Ken Rowland (CC BY 2.0)/ Øyfjellet vind