Ny lekkasje avslører Kypros’ rolle i å snike russiske formuer unna EU-sanksjoner

Nikosia, Kypros. Foto: Sergei Gussev (CC BY 2.0)

KYPRIOTISKE MYNDIGHETER lover å skjerpe kontrollen med landets finansindustri etter at en ny lekkasje av dokumenter viser hvordan den bisto russiske oligarker med å overføre formuer til Vesten etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i fjor. En talsperson for regjeringen på øystaten sier den har som strategi å utvise «nulltoleranse for omgåelse av sanksjoner og lovbrudd, og i forlengelse av dette, sikre landets rennommé som et pålitelig finanssentrum». Kypriotiske myndigheter sier de mottar teknisk bistand fra Storbritannia i arbeidet med å etablere en egen enhet som skal sikre at sanksjonsregimet mot Russland etterleves.

Den nye lekkasjen – den mest omfattende så langt – viser at den russiske oligarken og mangemilliardæren Alexei Mordashov forsøkte å overføre én milliard dollar samme dag som han ble sanksjonert av EU og, i en skandale som ryster Tyskland, hvordan den kjente tyske journalisten og Putin-kjenneren Hubert Seipel mottok 600 000 euro fra Mordashov i støtte til sine bokprosjekter om den russiske presidenten.

Lekkasjen rammer dessuten Roman Abramovitsj og viser at den daværende eieren av den britiske fotballklubben Chelsea FC har utført en rekke millionutbetalinger som kan ha vært i strid med fotballens regler. The Guardian


ISRAELSKE SOLDATER HAR gått inn i deler av komplekset som utgjør Shiva-sykehuset, Gazas største. Der bekjemper de Hamas mens de forsøker å ikke skade pasienter eller medisinsk personell, etter først å ha å...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.