NTNU inngår forlik med Øyvind Eikrem i rasisme-saken: Sier opp som førsteamanuensis

NTNU har inngått forlik med førsteamanuensis Øyvind Eikrem, opplyser universitetet i en pressemelding torsdag ettermiddag:

«Partene har blitt enige om en avtale som innebærer at Eikrem sier opp sin faste stilling som førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid. Hensyntatt oppsigelsestid vil han fratre 31. juli 2022. Han skal jobbe fra hjemmekontor og vil være fritatt fra arbeidsplikt, herunder å drive undervisning.

Fra 1.august 2022 går Eikrem over i en fireårig midlertidig postdoktor-stilling for å kunne drive faglig utvikling.  

Når postdoktorstillingen utløper 31. juli 2026 opphører hans tilsettingsforhold til NTNU».

Nyheten om forliket kom etter at det onsdag kveld ble kjent at den endelige styrebehandlingen i saken var utsatt til påfølgende dag.

En sentral begrunnelse i avskjedssaken har vært at NTNU-ledelsen holder Eikrem ansvarlig for en rasistisk Facebook-konto som ble avslørt av Filter Nyheter i februar 2020.

NTNU har gjennom prosessen vist til at Statsansatteloven gir grunnlag for avskjedigelse blant annet om den ansatte ved «utilbørlig adferd i eller utenfor tjenesten viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelsen eller tilliten som er nødvendig for stillingen eller tjenesten». Universitetet har argumentert med at Eikrems opptreden har hatt negativ påvirkning på studentenes læringsmiljø.

Eikrem har nektet for å stå bak de rasistiske utsagnene, hevder seg urettmessig forfulgt av NTNU og har indikert at hele personalsaken skyldes en skjult age...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.