Norske forsvarstopper: «Det brenner. Vi er for små»

Kystvakt fartøyet KV Bergen utenfor en plattform for petroleumsvirksomheten til Norge

SOM ÅRET FØR ANDRE VERDENSKRIG: – Vi står nå i samme situasjon som vi sto i i 1938. Det brenner. Vi er for små. Vi har for få folk. Vi har for mange materielle mangler når det gjelder reservedeler, ammunisjon og utstyr. Det er kritiske mangler over hele linja, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen til TV 2. Han gyver løs på politikerne for å i praksis ha gått for det laveste ambisjonsnivået da Norge i 2019 fikk ny langtidsplan for Forsvaret. Også forsvarssjef Eirik Kristoffersen gjentar i artikkelen sine formaninger om den forsømte beredskapen i Forsvaret samtidig som det er krig i Europa.


GIR VM-REKLAMEN TIL AMNESTY: En stor norsk varehandelkjede sier den trekker seg som sponsor for TV 2s sendinger fra det kontroversielle verdensmesterskapet i fotball, som starter søndag i Qatar. Det melder VG. Istedet vil de gi reklameplassen til menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty, som er blant dem som kritiserer regimet i Qatar for å bruke VM til å «sportsvaske» sitt image og lede oppmerksomheten bort fra menneskerettighetsbrudd.

På Youngstorget i Oslo, der kommersielle aktører har satt opp et gigantisk telt for å vise VM-kamper, har Amnesty hengt opp et stort banner der Qatar anmodes om å «betale det dere skylder arbeiderne».

En InFact-undersøkelse for NRK (foretatt ved hjelp av cirka 1000 automatiske telefonoppringninger) viser at rundt halvparten av nordmenn ikke har planer om å se mesterskapet, og at halvparten av disse igjen har brudd med sine verdier som hovedårsak.


  • Nå får du vårt spesialnummer om sportsvasking på kjøpet dersom du tegner et årsabonnement på Filter Nyheter. I bladet, som ble produsert i sommer, kan du blant annet lese om hvordan feterte fotballstjerner som David Beckham og Lionel Messi har latt seg bruke i petrostatenes markedsføring av seg selv – og et intervju med den unge, kenyanske migrantarbeideren Malcolm Bidali, som ble kastet i fengsel da myndighetene i Qatar oppdaget at han sto bak en blogg om arbeidsforholdene i VM-landet. Klikk her for å lese mer og tegne et abonnement på Filter Nyheter!

KAN GI UKRAINA-TRØBBEL: I går kveld ble det offisielt – Republikanerne får flertall i Representantens hus i Kongressen i USA og stikker dermed kjepper i hjulene for det meste av politikk Joe Biden kunne tenkt seg å gjennomføre de neste to årene. (Mens Demokratenes fortsatte flertall i Senatet stanser Republikanernes drøm om storstilte reverseringer). Denne delen av valgresultatet var ventet, men marginene er altså så små at det tok mer enn en uke før Republikanerne kunne slå fast at «huset» var overtatt.

Washington Post skriver om hvordan det nye flertallet der kan bety problemer i utenrikspolitikken særlig når det gjelder den langsiktige finansieringen av militær støtte til Ukraina. (Mange republikanere støtter dagens linje, men er under press fra proteksjonistiske partifeller).


UENIGE OM ANSVAR FOR MISSIL PÅ AVVEIE: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj sier i dag at det er for tidlig å fastslå hvem som skjøt raketten som tirsdag eksploderte på polsk side av grensen og kostet to mennesker livet. I et sjeldent eksempel på at Kyiv motsier sine allierte i Vesten, hevdet en talsmann for Zelenskyjs kontor i går at det var «russiske spor» etter raketten. USA og Nato var ute allerede natt til onsdag med en analyse av rakettens bane som tydet på at den ikke ble skutt opp fra russisk territorium, og senere at det var sannsynlig at det dreide seg om en ukrainsk luftvernrakett på avveie. Ukraina benytter seg blant annet av et luftvernsystem som opprinnelig ble utviklet i Sovjetunionen. 

Den voldsomme luftangrepsbølgen som startet tirsdag har i dag fortsatt på tredje dagen. Særlig energiinfrastruktur er rammet, og ukrainske myndigheter jobber på spreng for at millioner av mennesker skal få tilbake strømmen. 

Den første snøen i Kyiv falt i dag.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.