Norske forskere: Punkterer «gladnyheten» om begrenset global oppvarming

Professor Martin Rypdal.

Husker du nyheten fra i vinter om en britisk studie som avlyser skrekk-scenarioet for global oppvarming på 4 til 5 grader? Studien sa at det er hele to tredels sjanse for at temperaturøkningen ikke vil overstige 3,4 grader hvis CO2-mengden i atmosfæren dobles. Funnene kom som en overraskelse i fagmiljøet. Forskere ved Institutt for matematikk og statistikk ved Universitetet i Tromsø (UiT) mener de har punktert resultatene i den britiske studien. UiT-forskerne, som jobber med modellering av global oppvarming, sier til NRK at den britiske klimastudien må karakteriseres som «ugyldig».

Snørr i barten

De britiske forskerne ved universitetet i Exeter i England mener man kan regne ut hvor mottakelig klimasystemet er for temperaturøkning ved kun å bygge regnestykket på historisk temperatur, og helt ignorere faktorer som påvirker klimaet: Menneskelig aktivitet, vulkanutbrudd, solaktivitet og så videre. Årsaken til ønsket om å overse dette, er at det er usikkerhet om effekten av de ulike påvirkningsfaktorene. Ved å luke disse ut av modellen, kan en luke ut en del usikkerhet fra resultatet. For at britenes metode skulle holdt stikk, mener UiT-forskerne at resultatet skulle blitt det samme om de fjernet målingene fra de siste 70 årene i regnestykket, hvor mennesker har bidratt til temperaturøkningen - nettopp for ikke å få med slike klimafaktorer i regnestykket. Unngå å få snørr i barten, med andre ord. Da UiT-forskerne gjorde dette, fikk de et annet resultat enn britene.

Usikkerhet er kjernen i disputten

— Britenes teori høres først plausibel ut, for det skal i prinsippet la seg gjøre, men hvis det skal fungere må du ha mye, mye me...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.